Κόσμος Παρασκευή 25/06/2021, 16:37
ΒΙΝΤΕΟ

Τι είναι η «σκάλα για τον ουρανό» που σχεδιάζουν οι Κινέζοι

Τι είναι η «σκάλα για τον ουρανό» που σχεδιάζουν οι Κινέζοι

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο διάστημα φουντώνει, με τους Κινέζους να φέρνουν τώρα στο τραπέζι κάτι εντελώς νέο: Μία «σκάλα για τον ουρανό».

Σύμφωνα με το κρατικό Global Times, ο επικεφαλής της κορυφαίας κινεζικής εταιρείας πυραύλων, Γουανγκ Σιαοζούν, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα δεν θέλει μόνο να στείλει τον άνθρωπο στον Άρη έως το 2033, αλλά δουλεύει και πάνω στη λεγόμενη «σκάλα για τον ουρανό». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα μεταφοράς αποτελούμενο από νανοσωλήνες άνθρακα, οι οποίοι μπορούν να στείλουν ανθρώπους και φορτία στους διαστημικούς σταθμούς μόλις στο 4% του σημερινού κόστους.

Ο Γουάνγκ, που είναι επικεφαλής της κρατικής China Academy of Launch Vehicle Technology, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα δουλεύει αυτή η «σκάλα για τον ουρανό», όμως σημείωσε ότι θα είναι το σημείο εκκίνησης για τα ταξίδια στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το πρακτορείο Xinhua News είχε δημοσιεύσει νωρίτερα φέτος ένα βίντεο που έδειχνε πώς θα μπορούσε να λειτουργεί ένα τέτοιο σύστημα, για ταξίδια στο φεγγάρι. Στο βίντεο αυτό, μία κάψουλα φαίνεται να ωθείται από τη γη σε έναν κινεζικό διαστημικό σταθμό και μετά να κάνει ένα άλμα προς έναν άλλο διαστημικό σταθμό, πριν να φτάσει σε ένα σημείο προσελήνωσης.

Όπως έχουν ανακοινώσει κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι επανδρωμένες αποστολές της Κίνας προς τον Άρη σχεδιάζονται για το 2033, το 2035, το 2037, το 2041 και το 2043. Ήδη, η Κίνα έστειλε με επιτυχία στον Κόκκινο Πλανήτη ένα ρόβερ φέτος.

Η NASA σχεδιάζει επίσης επανδρωμένη αποστολή για τον Άρη για τη δεκαετία του 2030.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News