Κόσμος Τρίτη 1/06/2021, 17:04
ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει επικίνδυνα κοντά από τη γη σήμερα

Με μέγεθος σαν τον Πύργο του Άιφελ

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει επικίνδυνα κοντά από τη γη σήμερα

Ένας τεράστιος αστεροειδής, με μέγεθος σαν τον Πύργο του Άιφελ, πρόκειται να περάσει επικίνδυνα κοντά από τη γη σήμερα.

Η NASA έχει περιγράψει τον  αστεροειδή 2021 KT1 σαν ένα «πιθανώς επικίνδυνο αντικείμενο», καθώς με διάμετρο μεταξύ 149,9 και 329,7 μέτρων, ξεπερνά το όριο επιφυλακής. Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 4,5 εκατ. μιλίων (7,2 εκατ. χιλιομέτρων) από τη γη, με ταχύτητα 40.000 μιλίων/ώρα (σχεδόν 65.000 χλμ/ώρα).

Παρότι δεν αναμένεται να χτυπήσει τη γη, εντούτοις η NASA τον παρακολουθεί στενά.

Και δεν είναι ο μοναδικός. Τέσσερις μικρότεροι αστεροειδείς, με μέγεθος από ένα αεροπλάνο έως ένα σπίτι, αναμένεται να περάσουν από τη γη μεταξύ της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Η NASA περιγράφει τους αστεροειδείς σαν «βραχώδη θραύσματα που απέμειναν από το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια». Κανονικά, τα κομμάτια αυτά βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, αλλά κάποιες φορές βγαίνουν από την τροχιά αυτή, λόγω της έλξης από τη βαρύτητα των πλανητών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέλιξη του πλανήτη πιθανώς να έχει επηρεαστεί από τις συγκρούσεις κομητών και αστεροειδών, καθώς μία θεωρία συνδέει την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατ. χρόνια με την πτώση αστεροειδούς.  

Η γη δεν έχει βιώσει ένα σοβαρό χτύπημα από αστεροειδή εδώ και δεκαετίες, όμως μικρά τέτοια σώματα περνούν ανάμεσα στην τροχιά της γης και της σελήνης αρκετές φορές τον μήνα. Οι μετεωρίτες, που είναι θραύσματα αστεροειδών, μπορεί να χτυπήσουν στην ατμόσφαιρα της γης και να εκραγούν, προκαλώντας τις φωτεινές βροχές μετεωριτών που κάποιες φορές παρακολουθούμε από τα μπαλκόνια μας.  

Ο αστεροειδής 2021 GW4 πέρασε τον Απρίλιο μόλις 12.000 μίλια από την επιφάνεια της γης, ταξιδεύοντας με ταχύτητα 18.700 μιλίων/ώρα.

Η NASA αναζητά τρόπους να αποκρούσει τους αστεροειδείς, στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη γη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News