Κόσμος Κυριακή 20/06/2021, 23:03
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία – Περιφερειακές εκλογές: Χαμηλότερες από το αναμενόμενο οι επιδόσεις της ακροδεξιάς

Η αποχή σε ολόκληρη τη χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%

Φωτ. REUTERS/ Christian Hartmann

Χαμηλότερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν κατέγραψε το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών την Κυριακή, που σημαδεύτηκαν από υψηλή αποχή και την πριμοδότηση των απερχόμενων αιρετών αρχόντων, κυρίως των προερχόμενων από την δεξιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ο Εθνικός Συναγερμός δεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καμία από τις 6 εκ των 13 περιφέρειες για τις οποίες υπάρχουν εκτιμήσεις. Οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επίσης δεν είναι θετικές, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, δύο exit poll έδειξαν ότι στην περιφέρεια της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, ο υποψήφιος του Εθνικού Συναγερμού Τιερί Μαριανί προηγείται του κεντροδεξιού Ρενό Μουζελιέ του κόμματος Les Républicains κατά τον πρώτο γύρο, αν και με μικρότερη διαφορά από το αναμενόμενο.

Αντιστοίχως, στην βόρεια περιφέρεια Ο-ντε-Φρανς, ο απερχόμενος του κόμματος Les Républicains Ξαβιέ Μπερτράν, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2022, προηγείται του υποψήφιου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, αν και οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν αναμέτρηση στήθος με στήθος.

Η αποχή σε ολόκληρη την χώρα ανήλθε σύμφωνα με τις προβλέψεις στο ποσοστό ρεκόρ του 66,5% έως 68,5%, καθώς οι ψηφοφόροι απέφυγαν τις κάλπες προτιμώντας να περάσουν την καλοκαιρινή ηλιόλουστη ημέρα στην εξοχή, έπειτα από μήνες περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από AFP, Reuters

Money Review