Κόσμος Παρασκευή 4/06/2021, 09:54
ΚΟΣΜΟΣ

Τα τουρκικά drones «game changer» για τους πολέμους και τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Aλλάζουν τα πεδία της μάχης και τις γεωπολιτικές ισορροπίες, όπως έκανε το σοβιετικό καλάσνικοφ τον 20ο αιώνα

Τα τουρκικά drones «game changer» για τους πολέμους και τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Τα φθηνά τουρκικά drones –χρηστικά και αξιόπιστα- αλλάζουν τα πεδία της μάχης και τις γεωπολιτικές ισορροπίες, όπως άλλαξε τους πολέμους το σοβιετικό καλάσνικοφ τον 20ο αιώνα, γράφει η Wall Street Journal. «Αυτά τα drones δείχνουν ότι το μέλλον των πολέμων θα διαμορφωθεί τόσο από τα φθηνά αλλά αποτελεσματικά μαχητικά οχήματα όσο και από ακριβά, με την πιο προηγμένη τεχνολογία», σημειώνει το δημοσίευμα. Και την ίδια στιγμή, η επιτυχία των τουρκικών drones βοηθά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή, κάνοντας τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την επιδίωξη μίας πιο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.

«Σημαιοφόρος» αυτής της επανάστασης των φθηνών drones είναι το Bayraktar TB2. Η εταιρεία που το κατασκευάζει, η Baykar, ξεκίνησε το 1984 φτιάχνοντας εξαρτήματα αυτοκινήτων, όμως στις αρχές του 2000 εντόπισε αυτό το κενό στην αγορά. Ο αδερφός του CEO Haluk Bayraktar, ο Selcuk Bayraktar, με σπουδές στο MIT, δημιούργησε δικά του λογισμικά συστήματα ελέγχου πτήσης χρησιμοποιώντας ήδη έτοιμα εξαρτήματα. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι ένα σετ από έξι drones Bayraktar TB2, με τις μονάδες εδάφους και όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό κοστίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που τα αντίστοιχα αμερικανικά MQ-9 κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια. 

Αυτά τα φθηνά drones επιτρέπουν σε μικρότερους στρατούς σε όλο τον κόσμο να εφαρμόσουν μία νέα τακτική στα πεδία της μάχης, η οποία αποδείχθηκε επιτυχημένη πέρυσι σε περιφερειακές συγκρούσεις, μετατοπίζοντας τη στρατηγική ισορροπία γύρω από την Τουρκία και τη Ρωσία, επισημαίνει η Wall Street Journal. Τα τουρκικά drones κατέστρεψαν τανκς, άλλα τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και συστήματα αεράμυνας των προστατευόμενων της Ρωσίας σε μάχες στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Και την ίδια στιγμή, η Κίνα γίνεται κορυφαίος εξαγωγέας πολεμικών drones στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Οι επιπτώσεις αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού», είχε πει σε ομιλία του πέρυσι ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι στρατοί όπως ο αμερικανικός αναγκάζονται να αναβαθμίσου τα συστήματα αεράμυνάς τους για να ακολουθήσουν την πρόοδο αυτή, αναζητώντας μεθόδους για να καταστρέψουν τα χαμηλού κόστους drones χωρίς να πυροδοτούν πυραύλους οι οποίοι κοστίζουν περισσότερα από τους ίδιους τους στόχους.

Σύμφωνα με τον Μάικ Ναγκάτα, πρώην αντιστράτηγο του αμερικανικού στρατού, τα drones είναι «κομμάτι μίας πολύ μεγαλύτερης πρόκλησης που έχει να κάνει με το μέλλον της σχέσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News