Κόσμος Πέμπτη 20/05/2021, 11:53
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Διπλωματικός πυρετός με στόχο την εκεχειρία

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Διπλωματικός πυρετός με στόχο την εκεχειρία

Πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τον Λευκό Οίκο και τις Βρυξέλλες να πίεζουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να δώσουν τέλος στην 10ημερη αιματοχυσία που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 227 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 64 παιδιά. Στο Ισραήλ 12 άνθρωποι έχουν πέσει νεκροί από τις ρουκέτες της Χαμάς. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μίλησε χθες εκ νέου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου – στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών σε τρεις ημέρες – επισημαίνοντας στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι περιμένει «αισθητή αποκλιμάκωση». Στην Ευρώπη, Γαλλία και Γερμανία, δύο παραδοσιακοί, ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ πιέζουν επίσης για εκεχειρία.

Γάλλοι διπλωμάτες προωθούν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα καλεί τις δύο πλευρές να σταματήσουν τη σύγκρουση και να επιτρέψουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μας, επισκέπτεται το Ισραήλ για διαβουλεύσεις. 

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Διπλωματικός πυρετός με στόχο την εκεχειρία-1

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στους New York Times υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός με τη Χαμάς μέσα στις επόμενες δύο ημέρες. Στέλεχος της Χαμάς εξέφρασε την ίδια εκτίμηση στο BBC. Επισήμως ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση που να πιστοποιεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο. 

Με πληροφορίες από NYT, ΒBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News