Κόσμος Δευτέρα 17/05/2021, 23:01
ΕΡΕΥΝΑ

Αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης τα εμβόλια Pfizer και Moderna

 REUTERS/Stephane Mahe

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna κατά της Covid παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι των δύο μεταλλάξεων του ιού που εντοπίστηκαν στην Ινδία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Η εργαστηριακή μελέτη διεξήχθη από το NYU Grossman School of Medicine και το NYU Langone Center και θεωρείται προκαταρκτική επειδή δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. 

«Αυτό που εντοπίσαμε είναι ότι τα αντισώματα του εμβολίου είναι λίγο πιο αδύναμα έναντι των παραλλαγών, αλλά δεν θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην προστατευτική ικανότητα των εμβολίων, όπως νομίζαμε», δήλωσε ο Ναθαναήλ Λαντάου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ερευνητές πήραν αίμα από άτομα που εμβολιάστηκαν με ένα από τα δύο σκευάσματα, που κυριαρχούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 150 εκατομμύρια Αμερικανούς. 

Στη συνέχεια, αυτά τα δείγματα τα τοποθέτησαν σε εργαστηριακώς κατασκευασμένα σωματίδια «ψευδοϊού» που περιείχαν μεταλλάξεις, που ήταν σχετικές με τις παραλλαγές Β.1.617 είτε Β.1.618, που βρέθηκαν στην Ινδία.

Το μείγμα εκτέθηκε σε εργαστηριακά κύτταρα, για να διερευνηθεί το μέγεθος της μόλυνσης τους.

Τα κατασκευασμένα σωματίδια «ψευδοϊού» περιείχαν ένα ένζυμο που ονομάζεται λουσιφεράση, το οποίο χρησιμοποιούν οι πυγολαμπίδες.

Η προσθήκη του στον «ψευδοϊό» κατέστησε δυνατό να δει κανείς πόσα κύτταρα έχουν μολυνθεί, με βάση τις μετρήσεις του φωτός.

Συνολικά, για το Β.1.617 εντόπισαν σχεδόν τετραπλάσια μείωση στην ποσότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων – πρωτεΐνες σχήματος Υ που δημιουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να σταματήσει τα παθογόνα από την εισβολή των κυττάρων. Για το B.1.618, η μείωση ήταν περίπου τριπλάσια. 

«Με άλλα λόγια, μερικά από τα αντισώματα δεν λειτουργούν πλέον ενάντια στις παραλλαγές, αλλά εξακολουθείτε να έχετε πολλά αντισώματα που λειτουργούν ενάντια στις παραλλαγές», δήλωσε ο Λάντάου.

«Υπάρχουν αρκετά που λειτουργούν ώστε να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια θα είναι εξαιρετικά προστατευτικά», πρόσθεσε, καθώς τα συνολικά επίπεδα παραμένουν πολύ υψηλότερα από εκείνα στα δείγματα που ελήφθησαν από άτομα που ανέκαμψαν από μόλυνση με προηγούμενο μη μεταλλαγμένο ιό.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News