Κόσμος Τρίτη 27/04/2021, 06:50
ΚΟΣΜΟΣ

Χείρα βοηθείας στην Ινδία και από τη Ρωσία: 1η Μαΐου θα φτάσουν στη χώρα οι πρώτες δόσεις του SputnikV

Χείρα βοηθείας στην Ινδία και από τη Ρωσία: 1η Μαΐου θα φτάσουν στη χώρα οι πρώτες δόσεις του SputnikV

Η Ινδία, αντιμέτωπη τη χειρότερη έξαρση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη, θα παραλάβει μια πρώτη παρτίδα δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V για την COVID-19 το Σάββατο 1η Μαΐου, όπως δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ.

Ο επικεφαλής του RDIF δεν διευκρίνισε πόσες δόσεις θα περιέχονται σε αυτή την πρώτη παρτίδα ή πού θα κατασκευαστούν. Το RDIF έχει πάντως ήδη υπογράψει συμφωνίες με πέντε ινδικές φαρμακευτικές βιομηχανίες για την παραγωγή 850 εκατ. δόσεων του RDIF σε ετήσια βάση. Το Ταμείο αναμένει πως η παραγωγή θα φθάσει τις 50 εκατ. δόσεις σε μηνιαία βάση το καλοκαίρι στην Ινδία και κατόπιν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Έτοιμες να στείλουν εμβόλια AstraZeneca στην Ινδία όπως και σε άλλες χώρες που έχουν ανάγκη είναι και οι ΗΠΑ. 

Η Ε.Ε. έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα στείλει βοήθεια στη χώρα, όπου το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση και τα νοσοκομεία δεν έχουν αρκετό οξυγόνο να χορηγήσουν σε όσους έχουν ανάγκη. 

Χθες η Ινδία έσπασε για άλλη μια ημέρα το παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, καταγράφοντας 352.991 μολύνσεις, και κατέγραψε νέο εθνικό ρεκόρ 2.812 θανάτων. Η χώρα θρηνεί τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, με πάνω από 192.000 νεκρούς.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ινδία «παραπάνω κι από σπαρακτική».«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει, συνέχισε, «παρέχοντας υλικό και απαραίτητο εξοπλισμό» στη χώρα, ιδίως συσκευές για τη χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς, προκάτ νοσοκομεία εκστρατείας, υλικό εργαστηρίου, ενώ έχει αναπτύξει εκεί «πάνω από 2.600 μέλη του προσωπικού του».

Στο μεταξύ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα για την επιλεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του SARS-CoV-2. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη εάν «η αυξημένη θνητότητα» οφείλεται στο ότι η ινδική παραλλαγή προκαλεί «σοβαρότερη» μορφή της COVID-19, στην «εξάντληση των δυνατοτήτων του συστήματος υγείας» εξαιτίας της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, ή «και στα δύο».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News