Κόσμος Παρασκευή 23/04/2021, 21:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων

Ο Μπάιντεν είπε στον  Ερντογάν ότι θα αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής, στην πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών από την ορκωμοσία του Μπάιντεν τον Ιανουάριο.

Η επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν λαμβάνει χώρα μία ημέρα πριν την αναμενόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ. Μάλιστα σύμφωνα με το Reuters ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του ότι επίκειται επίσημη απόφαση. 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τον όρο «Γενοκτονία» αύριο Σάββατο, στη δήλωσή του για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα οι αρμενικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ατζέντα Μπάιντεν – Ερντογάν βρίσκεται και το θέμα των F-35, αφού μόλις προχτές, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν επίσημα στην Τουρκία ότι αποτελεί παρελθόν από το πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News