Κόσμος Πέμπτη 8/04/2021, 20:22
ΓΑΛΛΙΑ

Γαλλία: Τέλος εποχής για την ΕΝΑ, τη «Σχολή της Ελίτ»

φωτ. ΑΡ

Το κλείσιμο της Εθνικής Σχολής Διοίκησης της Γαλλίας (Ecole Nationale d’Administration- ENA), της ελιτίστικης σχολής, από την οποία αποφοίτησαν πολλοί από τους προέδρους της χώρας, τους πρεσβευτές και τους επικεφαλής επιχειρήσεων, θα ανακοινώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. 

Η απόφαση να καταργήσει σε μία σχολή που για κάποιους στη Γαλλία αποτέλεσε σύμβολο των άνισων ευκαιριών, εντάσσεται στην ώθηση που θέλει να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος προς μια δικαιότερη κοινωνία. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν φοίτησε εκεί.

Στη θέση της ENA, θα δημιουργηθεί μία νέα σχολή με νέους κανόνες για την πρόσληψη και πρόσβαση στις υψηλότερες βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πει ότι θέλει να συστήσει ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα. Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε μια ειδική διαδικασία για την εισαγωγή στις ελίτ σχολές της Γαλλίας για τους φοιτητές από μη προνομιούχες τάξεις, που έχουν ανάγκη από υποτροφίες.

Το ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 μετέδωσε πως ο Μακρόν αναμένεται να αποκαλύψει τα σχέδιά του σε ψηφιακή συνάντηση που θα έχει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης.

Η μεταπτυχιακή σχολή ιδρύθηκε το 1945 από τον Σαρλς ντε Γκωλ προκειμένου να εκπαιδευτεί μια μετά-πολεμική διοικητική ελίτ από όλες τις πολιτικές τάξεις. Με τον καιρό, ωστόσο, απέκτησε την φήμη ότι επέλεγε σπουδαστές από τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις έχοντας αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα.

Τέσσερις πρόεδροι της σύγχρονης εποχής και οκτώ πρωθυπουργοί έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή. Το ίδιο οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ομίλου τηλεπικοινωνιών Orange, της τράπεζας Societe Generale και του ομίλου λιανικής Carrefour.

Ο διευθυντής της ENA Πατρίκ Ζεράρ αναγνώρισε την έλλειψη ποικιλομορφίας στη σχολή, όμως τόνισε ότι δεν είναι η σχολή αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτό. «Η ΕΝΑ δεν μπορεί να κατηγορείται για όλα τα αρνητικά», είχε πει στο περιοδικό L’Express τον Οκτώβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Money Review