Κόσμος Παρασκευή 5/02/2021, 18:30
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ευρωπαϊκά οπλικά projects ετοιμάζουν Μέρκελ – Μακρόν

Τα επόμενης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη FCAS και τα άρματα μάχης MGCS

Νέα ευρωπαϊκά οπλικά projects ετοιμάζουν Μέρκελ – Μακρόν

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων αναλαμβάνουν Γερμανία και Γαλλία, σε μια προσπάθεια των δύο ευρωπαϊκών χωρών να διεκδικήσουν μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα.

Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα πολύωρη τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινά αμυντικά projects, με στόχο η Γηραιά Ήπειρος αφενός να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ, αφετέρου να «αποκρούσει» την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο μάλιστα, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες «ενίσχυσης των αμυντικών επενδύσεων, αύξησης των αμυντικών ικανοτήτων και τόνωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας» κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου στις 25 Φεβρουαρίου.

«Η ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας της Ε.Ε. θα συνεισφέρει στην αύξηση της ικανότητας να δρούμε αυτόνομα και να προωθούμε τα δικά μας στρατηγικά συμφέροντα» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο δημοσιεύει το Bloomberg.

Μέρκελ και Μακρόν, από το 2017, έχουν ιδρύσει μια κοινή επιτροπή άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την προώθηση διάφορων διμερών αμυντικών projects, δύο εκ των οποίων αφορούν τα επόμενης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη FCAS και τα άρματα μάχης MGCS.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Φλορένς Παρλί, στόχος είναι τα πρώτα συμβόλαια κοινών οπλικών projects να εισέλθουν στην επόμενη φάση υλοποίησης έως τα μέσα του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μακρόν είχε τηλεδιάσκεψη και με τον Μάρκους Σόντερ, επικεφαλής του κρατιδίου της Βαυαρίας, ο οποίος αποτελεί το μεγάλο «φαβορί» για τη διαδοχή της Μέρκελ στο «τιμόνι» του κυβερνώντος CDU.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα FAZ, ο Σόντερ θεωρείται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των κοινών γερμανο-γαλλικών οπλικών projects, καθώς σ’ αυτά συμμετείχουν αρκετές βαυαρικές αμυντικές εταιρείες.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News