Κόσμος Τρίτη 16/03/2021, 22:00
ΕΜΒΟΛΙΑ

Moderna: Αρχίζουν οι δοκιμές του εμβολίου της σε παιδιά από 6 μηνών έως 11 ετών

φωτ. Reuters

Δοκιμές του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 11 ετών, ξεκίνησε σήμερα η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna, σε ένα νέο βήμα που θεωρείται αναγκαίο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Μολονότι αποτελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, τα παιδιά συνήθως δεν εμφανίζουν σοβαρή μορφή της ασθένειας και τα μικρότερα από αυτά δεν μεταδίδουν τον νέο κορωνοϊό όσο οι ενήλικες. Ο εμβολιασμός τους δεν αποτελούσε επομένως προτεραιότητα μέχρι τώρα.

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech για τον νέο κορωνοϊό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών. Τα εμβόλια των φαρμακοβιομηχανιών Moderna και Johnson & Johnson απευθύνονται σε ενήλικες, άνω των 18 ετών. Και οι τρεις αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει  – κάποιες εδώ και μήνες – κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους στους εφήβους (άνω των 12 ετών). Η AstraZeneca μελετά τις επιπτώσεις του εμβολίου της στα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ευελπιστεί ότι θα συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές της, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, 6.750 βρέφη και παιδιά. Οι επιστήμονες θα τα παρακολουθήσουν για 12 μήνες αφού τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο αριθμός των «εθελοντών» είναι μικρότερος από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές για τους ενήλικες, επειδή το βασικό ερώτημα είναι να καθοριστεί ποια είναι η καταλληλότερη δόση για τα παιδιά. Ο «μηχανισμός» του ίδιου του εμβολίου και η ασφάλειά του έχουν ήδη μελετηθεί.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι είπε τον περασμένο μήνα ότι τα παιδιά κάτω των 12 ετών στις ΗΠΑ ενδέχεται να μπορέσουν να εμβολιαστούν στις αρχές του 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News