Κόσμος Κυριακή 7/03/2021, 13:12
ΚΟΣΜΟΣ

Δρ. Φάουτσι στην «Κ»: Ραντεβού με την κανονικότητα το φθινόπωρο

dr-faoytsi-stin-k-rantevoy-me-tin-kanonikotita-to-fthinoporo-2842

O δρ Aντονι Φάουτσι είναι ο πλέον γνωστός ειδικός στο ζήτηµα της πανδηµίας. Οχι µόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσµίως. Εχοντας εργαστεί δίπλα σε όλους τους προέδρους από τον Ρέιγκαν και µετά, έπαιξε ηγετικό ρόλο στην αντιµετώπιση του AIDS και κατόπιν του Eµπολα. Στην περίπτωση της COVID-19, η αποστολή του ήταν πολύ πιο δύσκολη. Είχε απέναντί του έναν πρόεδρο που στην αρχή δεν πίστευε ότι ο ιός ήταν πραγµατική απειλή και έπρεπε να αντιµετωπίσει τις θεωρίες συνωµοσίας, την άρνηση πολλών συµπατριωτών του να φορέσουν µάσκα, ακόµη και απειλές εναντίον της ζωής του. Ο ίδιος λέει σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά ότι τα έβγαλε πέρα γιατί επικεντρώθηκε στη δουλειά του και κρατούσε πάντοτε στο µυαλό του πως εχθρός είναι ο ιός.

Σε αυτή τη συνέντευξη, πάντως, θα βρείτε απαντήσεις σε µία σειρά από καίρια ερωτήµατα που µας απασχολούν όλους. Πόσο επικίνδυνες είναι οι µεταλλάξεις, πόσο ασφαλή είναι τα εµβόλια, αν θα υπάρξει αποτελεσµατική θεραπεία για την COVID-19, πότε θα µπορούµε να πούµε ότι κερδίσαµε τη µάχη, πότε θα σταµατήσουµε να φοράµε µάσκες, πότε θα ταξιδεύουµε και πώς θα ετοιµαστούµε για την… επόµενη πανδηµία.

Ο δρ Φάουτσι έχει έναν εκπληκτικό τρόπο να εξηγεί περίπλοκα επιστηµονικά ζητήµατα. Γι’ αυτό άλλωστε είναι το πιο αναγνωρίσιµο πρόσωπο, µε τεράστια αξιοπιστία για τα θέµατα της δηµόσιας υγείας. Οµολογώ ότι ήθελα πολλούς µήνες τώρα να κάνω αυτή τη συνέντευξη γιατί αυτός ο άνθρωπος έµοιαζε πραγµατικός ήρωας, καθώς χειριζόταν µία κρίση χωρίς προηγούµενο µέσα σε σουρεαλιστικές συνθήκες. Μου είχε κάνει εντύπωση ένα ντοκιµαντέρ γι’ αυτόν, πριν από την CΟVID. Τον έδειχνε µε πλήρη προστατευτική στολή, να εξετάζει µια ασθενή µε Εµπολα, την εποχή που εθεωρείτο η πιο θανατηφόρος ασθένεια. Τον ρώτησαν γιατί το έκανε και αν φοβήθηκε. Απάντησε ότι φοβήθηκε και πως η σύζυγός του σχεδόν τον χώρισε επειδή πήρε αυτό το ρίσκο. Συµπλήρωσε, όµως, «ήταν σηµαντικό για µένα να δουν οι συνεργάτες µου ότι έπαιρνα εγώ, ως ηγέτης της οµάδας, το ρίσκο να εξετάσω την ασθενή. Η ηγεσία έχει το κόστος της». 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην Καθημερινή.