Κόσμος Πέμπτη 18/02/2021, 11:00
ΚΟΣΜΟΣ

Covid19: Ο βραδύτερος ρυθμός εξάπλωσης του ιού από τον Οκτώβριο

Covid19: Ο βραδύτερος ρυθμός εξάπλωσης του ιού από τον Οκτώβριο

Σχεδόν έναν χρόνο αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον νέο κορωνοϊό, υπάρχουν τα πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη. Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, έστω και με αργούς ρυθμούς σε κάποιες περιοχές, αλλά και με αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ισχύ, ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού είναι ο βραδύτερος από τον Οκτώβριο. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα νέα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας παγκοσμίως ήταν 2,7 εκατομμύρια, αυξάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό μόλις κατά 2,5%. Πριν από έναν μήνα ο ρυθμός αύξησης ανά εβδομάδα ήταν στο 5%. Ο αριθμός των θανάτων επίσης επιβραδύνεται. Τις τελευταίες πέντε ημέρες ο ημερήσιος μέσος όρος ήταν χαμηλότερος από τους 10.000 όταν στα μέσα Ιανουαρίου ήταν πάνω από 18.000. 

Όπως σχολιάζει το Bloomberg είναι μάλλον νωρίς να θεωρήσουμε τα εμβόλια ως τον καθοριστικό παράγοντα στην εξέλιξη αυτή. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι θυσίες που γίνονται παγκοσμίως σε καθσετώς lockdown αποδίδουν. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται εφησυχασμός, αφού τα νέα πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού εξαπλώνονται. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News