Κόσμος Δευτέρα 14/12/2020, 08:16
ΚΟΣΜΟΣ

Covid-19: Πρεμιέρα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Covid-19: Πρεμιέρα των εμβολιασμών στις ΗΠΑ

Mετά τη Βρετανία, η σκυτάλη περνάει στις ΗΠΑ, όπου σήμερα αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, καθώς ο αριθμός των θανάτων προσεγγίζει το ορόσημο των 300.000 και η χώρα διατηρεί σταθερά την πρωτιά, με τα περισσότερα κρούσματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και περισσότερους από 2.400 θανάτους ημερησίως.

Στόχος των αμερικανικών αρχών είναι ο εμβολιασμός έως και του 80% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι. Προτεραιότητα θα δοθεί στους εργαζομένους στον κλάδο υγείας και στους πολίτες τρίτης ηλικίας. Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έλαβε το βράδυ της Παρασκευής το «πράσινο φως» με τη διαδικασία του κατεπείγοντως από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη διανομής του και περίπου 11 μήνες αφότου οι ΗΠΑ κατέγραψαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού.

Αντίστοιχη απόφαση των αμερικανικών αρχών για το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να ανακοινωθεί έως τα τέλη της εβδομάδας. Οι εξελίξεις για εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm είναι αντικρουόμενες, καθώς οι αρχές του Περού ανέστειλαν τις κλινικές δοκιμές έπειτα από «σοβαρό περιστατικό» παρενεργειών, την ώρα που το Μπαχρέιν αποτελεί την πρώτη χώρα που έδωσε την έγκριση για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Στις ΗΠΑ, οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε κέντρα που βρίσκονται κοντά στις 145 εγκαταστάσεις διανομής του εμβολίου ή σε σημεία κοντά στα κέντρα διανομής των FedEx ή United Parcel Service.

Η ιστορική στιγμή έναρξης της διαδικασία διανομής άρχισε την Κυριακή, με φορτηγά να μεταφέρουν συσκευασίες με τις δόσεις του εμβολίου σε συνθήκες αρκτικού ψύχους(με τη βοήθεια ξηρού πάγου) από το εργοστάσιο της Pfizer στο Μίσιγκαν και προς τα αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων των UPS και FedEx.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News