Κόσμος Τρίτη 3/11/2020, 13:33
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-εκλογές: Γιατί οι γυναίκες δεν θα ψηφίσουν Τραμπ

ΗΠΑ-εκλογές: Γιατί οι γυναίκες δεν θα ψηφίσουν Τραμπ

Με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να έχει προκαλέσει την οργή των γυναικών με τη συμπεριφορά του, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε αυτές τις εκλογές, το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών ως προς την πρόθεση ψήφου είναι το μεγαλύτερο όλων των εποχών. Το 50% των ανδρών προβλέπεται να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ έναντι μόλις 35% των γυναικών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των Wall Street Journal-NBC καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων -εφόσον επαληθευθεί από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας- είναι μεγαλύτερη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το χάσμα 11 μονάδων στις εκλογές του 2016, αναφέρουν οι «FT» σε ανάλυσή τους.

ΗΠΑ-εκλογές: Γιατί οι γυναίκες δεν θα ψηφίσουν Τραμπ-1

«Οδεύουμε προς ένα ιστορικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων -όχι χάσμα αλλά χαράδρα» ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter ο Ντέβιντ Βάσερμαν, συντάκτης της Cook Political Report.

Σε όλες τις προεδρικές εκλογές από το 1980, η «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πρόθεση ψήφου κυμαινόταν μεταξύ τεσσάρων και δέκα μονάδων, αναφέρουν οι «FT», επικαλούμενοι στοιχεία από το Κέντρο Rutger’s για τις γυναίκες και την πολιτική της Αμερικής. Εξαίρεση αποτελούν οι εκλογές του 2016 και του 1996, όπου η διαφορά έφθανε τις 11 ποσοστιαίες μονάδες.

Παρότι ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών ψήφισε τον Τζίμι Κάρτερ το 1976, η «ψαλίδα» άρχισε να ανοίγει στις επόμενες εκλογές. Οι ιστορικοί αποδίδουν την τάση εν μέρει στο κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και την υποστήριξη του Δημοκρατικού κόμματος στην Τροπολογία Ισότιμων Δικαιωμάτων(Equal Rights Amendment), καθώς και στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1973 στην υπόθεση «Roe vs Wade», νομιμοποιώντας την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Στην κομητεία Μαρικόπα της Αριζόνα -μείζονος σημασίας για την έκβαση των εκλογών- η σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών, Λόρνα Ρομέρο, αναφέρει στους «FT» ότι ο Τραμπ έχασε σημαντικό μέρος της στήριξης μεταξύ των μετριοπαθών γυναικών που παραδοσιακά ψήφιζαν Ρεπουμπλικάνους. «Αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά του προέδρου. Ένα εξετάσει κανείς το προφίλ των γυναικών, ειδικά σε αυτή την κατηγορία, πολλές είναι μητέρες… και αυτές δεν είναι συμπεριφορές που θέλουν να βλέπουν από έναν αρχηγό κράτους», εξηγεί η κ. Ρομέρο.

Από την άλλη πλευρά, τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν ξενίζει τους άνδρες. «Τη βλέπουν στον κόσμο του επιχειρείν και στον κόσμο των σπορ», προσθέτει η κ. Ρομέρο.

Η κ. Γούντανρντ Χάρτλεϊ, από την πλευρά της, εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι πολλές η γυναίκες που υποστηρίζουν τον κ. Μπάιντεν διότι δεν τους αρέσει ο χαρακτήρας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κάνει μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να προσεγγίσει τις κολεγιακής μόρφωσης γυναίκες που διαμένουν στα προάστια, όμως η Λάρα Μπράουν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington, δηλώνει ότι ο Τραμπ έχασε πολλές από αυτές τις ψήφους, κάτι που φάνηκε το 2018, όταν οι Δημοκρατικοί απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές.

ΗΠΑ-εκλογές: Γιατί οι γυναίκες δεν θα ψηφίσουν Τραμπ-2

Ο Τραμπ έχει χάσει έδαφος και μεταξύ των μορφωμένων, μη-κολεγιακής μόρφωσης γυναικών, επισημαίνει ο Μάικ Μίκους, στρατηγικός αναλυτής στα προάστια του Πίτσμπουργκ. Οι δημοσκοπήσεις των «Whashington Post»/ABC News του Σεπτεμβρίου έδειξαν 9 ποσοστιαίων μονάδων προβάδισμα μεταξύ των λευκών γυναικών χωρίς πτυχίο κολεγίου στο Ουισκόνσιν και 19 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ της ίδιας κατηγορίας γυναικών στη Μινεσότα.

«Οι άνδρες-στελέχη σε μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο όπως και το 2016. Εκεί που παρατηρείται διαφορά είναι μεταξύ των μορφωμένων γυναικών… δεν αντέχουν πλέον τη συμπεριφορά του(Τραμπ)», αναφέρει ο κ. Μίκους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News