Κόσμος Σάββατο 6/02/2021, 07:15
ΚΟΣΜΟΣ

Καρότο και μαστίγιο από ΗΠΑ σε Τουρκία;

AP Photo

Την ετοιμότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να εγκαλέσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη γραμμή στο πλαίσιο της δέσμευσης των ΗΠΑ προς τους συμμάχους του. Παράλληλα το Πεντάγωνο αξιώνει από την Άγκυρα να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S400. Τα μηνύματα αυτά έρχονται λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, στην οποία και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη βούληση για αποκατάσταση των σχέσεων. 

Αναλυτές επισημαίνουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία και γνωρίζει πολύ καλά τις καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θέλει να στείλει αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν. Από την άλλη όμως δεν θέλει να δει την Άγκυρα να αναπτύσσει ακόμη πιο στενές σχέσεις με τη Ρωσία και επομένως καλείται να κρατήσει λεπτές ισορροπίες. 

«Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ», σημείωσε χθες εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος απάντησε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και όλους τους συμμάχους και τους εταίρους των ΗΠΑ να αποφύγουν την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων. Μάλιστα προειδοποίησε την Άγκυρα ότι ενδεχόμενη μη συμμόρφωση με τις προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

«Προτρέπουμε την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπό αυτό το πρίσμα, υπενθύμισε ότι η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και ότι αντιβαίνει στις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι. «Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400». «Η Τουρκία είναι σύμμαχος εδώ και πολύ καιρό και διακεκριμένο μέλος του NATO, αλλά η απόφασή της να αγοράσει S-400 είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της ως συμμάχου των ΗΠΑ και του NATO», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Τουρκία είχε πολλές ευκαιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια να αγοράσει το (ανταγωνιστικό) σύστημα Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά προτίμησε να αγοράσει το S-400, γεγονός που προσφέρει στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News