Κόσμος Τρίτη 2/02/2021, 12:38
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πέφτουν τα ποσοστά θνησιμότητας στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Πέφτουν τα ποσοστά θνησιμότητας στις ΜΕΘ

Τα ποσοστά θανάτων ανάμεσα στους ασθενείς του κορωνοϊού που νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας έχουν βελτιωθεί δραματικά από την αρχή της πανδημίας, λόγω της προόδου που έχει γίνει στις θεραπείες, δείχνει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, ενώ η θνησιμότητα στις ΜΕΘ άγγιζε το 60% τον περασμένο Μάρτιο, υποχώρησε στο 42% στα τέλη του Μαΐου και στο 36% τον Οκτώβριο.

Η έρευνα είναι διεθνής και στηρίζεται σε 52 μελέτες από όλο τον κόσμο, στις οποίες συμμετείχαν 43.128 ασθενείς. Συντάχθηκε από πέντε ειδικούς του βρετανικού συστήματος υγείας υπό τον καθηγητή Τιμ Κουκ και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Anaesthesia.

Η βελτίωση αυτή αποδίδεται στη μεγαλύτερη χρήση στεροειδών (π.χ. dexamethasone), στις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς λαμβάνουν οξυγόνο και υγρά καθώς και στο πώς αντιμετωπίζεται ο κίνδυνος θρόμβων στο αίμα.

Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη στην Ευρώπη (33,4%) από ό,τι στις ΗΠΑ (40%), ενώ στην πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας διαμορφώνεται μόλις στο 11%. Στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, αγγίζει το 62%.

Πάντως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πρόοδος στα ποσοστά θνησιμότητας ίσως να έχει εξαντλήσει τα περιθώριά της, εξαιτίας της εμφάνισης των νέων στελεχών του κορωνοϊού. Από την άλλη, τα προγράμματα εμβολιασμών ενδεχομένως να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News