Κόσμος Τρίτη 2/07/2024, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Πικετί: Ο Μακρόν έκανε μεγάλα λάθη, δαιμονοποίησε την Αριστερά

Πικετί: Ο Μακρόν έκανε μεγάλα λάθη, δαιμονοποίησε την Αριστερά

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν πολιτικό απολογισμό, αφού η ακροδεξιά της χώρας σημείωσε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η Εθνική Συσπείρωση και οι σύμμαχοί της εξασφάλισαν πάνω από το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο της Κυριακής, σε μια σθεναρή επίπληξη των κεντρώων και παγκοσμιοποιητικών πολιτικών του Μακρόν. Εάν κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την Κυριακή, η εξουσία του Μακρόν θα αποδυναμωθεί σοβαρά.

Η προκήρυξη των εκλογών ήταν ένα στοίχημα υψηλού προφίλ για τον Γάλλο πρόεδρο που ήρθε στην εξουσία πριν από περισσότερα από επτά χρόνια. Χαρακτήρισε την κούρσα ως επιλογή μεταξύ εθνικισμού και δημαγωγίας από τη μια πλευρά και φιλελεύθερων αξιών και μιας ισχυρής, ενωμένης ΕΕ από την άλλη – αλλά πολλοί τώρα πιστεύουν ότι το στοίχημά του απέτυχε.

Ο Τομά Πικετί, Γάλλος οικονομολόγος και καθηγητής Οικονομικών, επεσήμανε αυτό που περιέγραψε ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Μακρόν: την παραμέληση και τη δαιμονοποίηση της αριστερής δύναμης της Γαλλίας.

«Αυτό που με απασχολεί είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε να δαιμονοποιήσει την αριστερά τις τελευταίες εβδομάδες, μέρες, μήνες – αν και ο Μακρόν δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ χωρίς την αριστερά», ανέφερε ο Πικετί, που είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα».

«Χωρίς την αριστερή ψήφο υπέρ του Μακρόν κατά της Λεπέν το 2022 και το 2017, δεν θα ήταν πρόεδρος και ποτέ δεν προσπάθησε πραγματικά να κάνει κάτι μαζί στο τέλος με τους ανθρώπους που τον έκαναν πρόεδρο».

Ο Πικετί περιέγραψε τη Γαλλία ότι έχει τρία κύρια μπλοκ ψήφου: την ακροδεξιά, το κεντρώο υπέρ του επιχειρείν μπλοκ και την αριστερά. Περιέγραψε το κεντρώο κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση, ότι λαμβάνει ψήφους στα «πολύ λαμπερά μέρη της χώρας» όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρηματικής ελίτ, λέγοντας ότι «νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν».

Οι υποστηρικτές του Μακρόν και η αριστερά αγωνίζονται αυτή την εβδομάδα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ακροδεξιά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας, όπως έκαναν στις προεδρικές εκλογές του 2022 και του 2017. Ωστόσο, πολλές από τις πολιτικές του Μακρόν, όπως η μείωση των μέτρων κοινωνικής πρόνοιας, η αύξηση του εθνικού ορίου συνταξιοδότησης και η καταστολή των διαδηλώσεων, έχουν οδηγήσει στην αποξένωση των αριστερών ψηφοφόρων.

«Δεν μπορείτε να κυβερνήσετε τη χώρα έτσι, με μια τόσο στενή εκλογική βάση, για πολύ καιρό», είπε ο Πικετί.

Ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 9 Ιουνίου μετά τη συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές που σημείωσαν σημαντικά κέρδη για τα δεξιά κόμματα σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Πριν από το δεύτερο γύρο των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας με 577 έδρες, περισσότεροι από 200 υποψήφιοι δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την κούρσα, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τοπικά μέσα ενημέρωσης, για να αποφευχθεί η διάσπαση της αντι-ακροδεξιάς ψήφου.

Για το σκοπό αυτό, ο Μακρόν προέτρεψε την ενότητα μεταξύ της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, καλώντας σε μια «ευρεία συγκέντρωση πίσω από τους ρεπουμπλικανούς και δημοκρατικούς» υποψηφίους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News