Κόσμος Παρασκευή 7/06/2024, 21:03
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Μολδαβία πληρούν τα κριτήρια για ενταξιακές διαπραγματεύσεις – Η απειλή της Ουγγαρίας

Ουκρανία και Μολδαβία πληρούν τα κριτήρια για ενταξιακές διαπραγματεύσεις – Η απειλή της Ουγγαρίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η Ουκρανία και η Μολδαβία έχουν εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής τους στην Ε.Ε., δήλωσαν σήμερα διπλωματικές πηγές στο περιθώριο μιας συνάντησης εκπροσώπων των «27».

Η πλειονότητα των χωρών-μελών της Ε.Ε, όπως αναφέρει η Κ, επιθυμεί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες να ξεκινήσουν επίσημα από τα τέλη Ιουνίου. Ομως η απόφαση αυτή απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία, ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ε.Ε., απειλεί να μπλοκάρει τη διαδικασία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

Η Επιτροπή είχε ζητήσει από το Κίεβο μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κατά των ολιγαρχών. Είχε ζητήσει επίσης μεγαλύτερη συμπερίληψη των μειονοτήτων, ένα μέτρο που ζητεί μετ’ επιτάσεως η Βουδαπέστη, λόγω της παρουσίας ουγγρικής μειονότητας στην Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των «27» στις Βρυξέλλες, που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, θα εξετάσουν στη συνέχεια τη γνώμη της Επιτροπής για το θέμα.

Αναμένεται στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα συστήσουν ή όχι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων πριν από τα τέλη του μηνός. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. αναμένεται να συναντηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής των «27» στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία τελεί υπό πίεση από τις υπόλοιπες 26 χώρες-μέλη προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» σε αυτό το νέο στάδιο στη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.

Ομως, όποια κι αν είναι η απόφαση των «27», η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσβατη. Μια ενδεχόμενη ένταξη στην Ε.Ε. της Ουκρανίας, που έχει πάνω από 40 εκατομμύρια κατοίκους και αποτελεί αγροτική δύναμη, θέτει πολλά προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News