Κόσμος Δευτέρα 27/05/2024, 20:53
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Επιτεθήκαμε σε εμπορικά και πολεμικά πλοία

Χούθι: Επιτεθήκαμε σε εμπορικά και πολεμικά πλοία

Επίθεση εναντίον τριών εμπορικών πλοίων σε Ινδικό Ωκεανό και Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και εναντίον δύο καταδρομικών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο εκπρόσωπος των φιλοϊρανών μαχητών, Γιαχία Σαρία, ανέφερε ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι εναντίον των εμπορικών πλοίων Larego Desert και MSC Mechela στον Ινδικό Ωκεανό και του Minerva Lisa στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα, ο Σαρία δεν κατονόμασε τα καταδρομικά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εναντίον των οποίων εκτοξεύτηκαν drones, όπως ισχυρίστηκε. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις αυτές.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τις ναυτιλιακές εταιρείες ούτε από το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM).

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Αντεν και στον Ινδικό Ωκεανό.

Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον θέσεών τους στη Υεμένη.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, αναγκάζοντας τις εταιρείες να στέλνουν τα πλοία τους σε χρονοβόρα και πιο δαπανηρά ταξίδια γύρω από τη νότια Αφρική.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με αντιπλοϊκό πύραυλο

Σ. Διαμαντίδης (ΣΕΒΕ): Οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων αντέχουν παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

Maersk: Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα μειώσει τη μεταφορική ικανότητα κατά 15%-20% στο β’ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News