Κόσμος Δευτέρα 27/05/2024, 17:48
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΕ: Μακραίνει η λίστα των κυρώσεων Ρώσων για τον θάνατο του Ναβάλνι

ΕΕ: Μακραίνει η λίστα των κυρώσεων Ρώσων για τον θάνατο του Ναβάλνι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα Δευτέρα να επιβάλουν κυρώσεις στην Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας και σε 19 Ρώσους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά τον θάνατο του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή τον Φεβρουάριο.

«Ο σοκαριστικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι ήταν ένα ακόμη σημάδι της επιταχυνόμενης και συστηματικής καταστολής από το καθεστώς του Κρεμλίνου», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοζέφ Μπορέλ. Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες θα ενταθούν προκειμένου «να θέσουμε τη ρωσική πολιτική ηγεσία και τις ρωσικές αρχές προ των ευθυνών τους».

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε κρατική εμπλοκή στον θάνατο του Ναβάλνι.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν Ρώσους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του δικαστικού σώματος. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον διαθέτουν, δεσμεύονται και απαγορεύεται στις ευρωπαϊκές εταιρείες να τους διαθέσουν κεφάλαια.

Τα 19 άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν μπορούν επίσης να εισέλθουν ή να διέλθουν από την ΕΕ.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν επίσης τις εξαγωγές εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού, τεχνολογίας ή λογισμικού για χρήση στην ασφάλεια των πληροφοριών και την παρακολούθηση ή υποκλοπή τηλεπικοινωνιών, ανέφεραν οι υπουργοί σε ανακοίνωσή τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News