Κόσμος Παρασκευή 17/05/2024, 17:46
ΚΟΣΜΟΣ

Εισήγηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό ΗΠΑ για Ελλάδα, Κύπρο,Τουρκία

Εισήγηση για τον αμυντικό προϋπολογισμό ΗΠΑ για Ελλάδα, Κύπρο,Τουρκία

Εισήγηση στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Βουλής για Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα, υπέβαλε ο πρόεδρος του Eλληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙ Νικ Λαρυγγάκης σχετικά με την πρόταση εξωτερικής βοήθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2025.

Ο κ Λαρυγγάκης ανέφερε ότι το AHI αντιτάσσεται σε συγκεκριμένες προβλέψεις με γνώμονα πάντα το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτείων

1) σε οποιαδήποτε προτεινόμενη εξωτερική βοήθεια και στήριξη προς την Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις και την επιθετικότητα προς την Κύπρο και έως ότου κάνει βήματα για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων της με την Ελλάδα στο πνεύμα της «διακήρυξης φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας» της 7ης Δεκεμβρίου 2023.

2) σε οποιαδήποτε προτεινόμενη μείωση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Με βάση την αποδεδειγμένη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το AHI πρότεινε πίστωση 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης (IMET). Επιπλέον, πρότεινε ισχυρή βοήθεια Ξένης Στρατιωτικής Χρηματοδότησης (FMF) για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 25 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε οικονομικό έτος έως το 2026 για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) και επιπλέον 6 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση FMF για το οικονομικό έτους του 2025.

Στην κατάθεση του ο πρόεδρος του AHI ζήτησε επίσης πίστωση 500,000 δολαρίων για το πρόγραμμα IMET στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι θέσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας σχετικά με την αμερικανική εξωτερική βοήθεια σε αυτήν την ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας περιοχή παρουσιάζονται, καταχωρούνται στο δημόσιο αρχείο και λαμβάνονται υπόψη όταν οι πιστωτές εργάζονται για τους λογαριασμούς δαπανών» ανέφερε ο Πρόεδρος του AHI ο οποίος υποβάλει επίσης εισήγηση στην Υποεπιτροπή Πιστώσεων της Γερουσίας για τις Κρατικές, Ξένες Επιχειρήσεις και Συναφή Προγράμματα.

Πηγή: EΡT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News