Κόσμος Σάββατο 11/05/2024, 07:25
ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: Το Ισραήλ ίσως έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

HΠΑ: Το Ισραήλ ίσως έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στη Γάζα

Oι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει χρησιμοποιήσει όπλα που έχει λάβει από την Ουάσιγκτον σε πράξεις που έχουν παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σε κάποιες περιπτώσεις στη Γάζα. 

Όπως αναφέρεται σε αναφορά που συντάχθηκε από το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, «είναι λογικό να εκτιμηθεί» ότι τα αμερικανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα «με τρόπους που δεν συνάδουν» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. 

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι οι αμερικανικές αρχές «δεν έχουν ολοκληρωμένες πληροφορίες για να επαληθεύσουν» εάν τα αμερικανικά όπλα «χρησιμοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες» ενδεχόμενες παραβάσεις.

Εν ολίγοις, η έκθεση αφήνει ανοιχτό το Ισραήλ να έχει παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, χωρίς ωστόσο να προβαίνει σε ευθείες και ξεκάθαρες κατηγορίες. 

Η έκθεση, που αφορά την περίοδο από την επίθεση της Χαμάς (στις 7 Οκτωβρίου) έως και τα τέλη Απριλίου, αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εντοπίσει στοιχεία που να δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει εμποδίσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. 

Όπως αναφέρει το CNN, συμπερασματικά, παρότι η έκθεση δεν βρίσκει σαφείς παραβάσεις από την πλευρά του Ισραήλ σε κανέναν από τους δύο όρους της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, εντούτοις είναι ιδιαίτερα επικριτική ως προς τις συνέπειες των ισραηλινών επιχειρήσεων. 

Και – συμπληρώνει το αμερικανικό δίκτυο – τα ευρήματα της έκθεσης του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ σηματοδοτούν ακόμη μια πτυχή μεγάλης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, την ίδια εβδομάδα κατά την οποία ο Τζο Μπάιντεν εξαπέλυσε για πρώτη φορά ευθείες απειλές προς τον ισραηλινή κυβέρνηση ότι θα «φρενάρει» τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα, αν ο Νετανιάχου προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα. 

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News