Κόσμος Πέμπτη 4/01/2024, 19:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν – Θα κάνει στάσεις σε Τουρκία και Ελλάδα

Ξανά στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν – Θα κάνει στάσεις σε Τουρκία και Ελλάδα

Για τέταρτη φορά μεταβαίνει στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά τη νέα τροπή που πήρε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς. Πριν φτάσει στο Τελ Αβίβ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα περάσει από Τουρκία και Ελλάδα και αναμένεται να συναντηθεί στα Χανιά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα του κ Μπλίνκεν στην περιοχή, το οποίο περιλαμβάνει στάσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Μπλίνκεν θα βρεθεί το Σάββατο το απόγευμα στα Χανιά όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν το θέμα των F35.

Την είδηση επιβεβαίωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έτσι, όπως είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (Άντονι Μπλίνκεν) ανυπομονεί να την επισκεφθεί για να μιλήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και επιπλέον θα υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα γνωστοποιηθούν στη συνέχεια», σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Όσον αφορά στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Τουρκία αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα έβλεπε τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί κάτι τέτοιο. Πάντως στις συναντήσεις που θα έχει εκεί θα προσπαθήσει να κλείσει το θέμα της Σουηδίας και να εξασφαλίσει ότι μόλις ανοίξει η εθνοσυνέλευση η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγκριθεί.

Αυτή η πολύμηνη καθυστέρηση έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον και για πρώτη φορά εχθές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε δημοσίως ότι η κωλυσιεργία της Άγκυρας έχει προκαλέσει βαρύ κλίμα, αντιδράσεις και προβλήματα στο Κογκρέσο, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα αναχωρήσει την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον για μια περιοδεία που θα έχει στο επίκεντρο τη προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για τον πόλεμο στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτεί το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, καθώς και την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν θα τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια διάχυση της σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο και θα συζητήσει συγκεκριμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι διάφορες πλευρές στην περιοχή ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση της κρίσης.

Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συζητήσει τα άμεσα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και τις προσπάθειες για την επιστροφή των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς.

moneyreviewi.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Κάμερον για Ερυθρά Θάλασσα, Γάζα και Ουκρανία

Το Ισραήλ πολλαπλασιάζει τα πλήγματα στη Γάζα – Εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Εκνευρισμός στην Τουρκία για τα Eurofighter Typhoοn

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News