Κόσμος Τετάρτη 8/05/2024, 18:51
ΚΟΣΜΟΣ

Μάλτα: Κατηγορούμενοι για διαφθορά πρώην πρωθυπουργός και διοικητής κεντρικής τράπεζας

Μάλτα: Κατηγορούμενοι για διαφθορά πρώην πρωθυπουργός και διοικητής κεντρικής τράπεζας

Δίωξη για απάτη και υπεξαίρεση κεφαλαίων άσκησε ο γενικός εισαγγελέας της Μάλτας κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Κρις Φερν, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα.

Σοβαρότερες κατηγορίες για διαφθορά έχουν επίσης απαγγελθεί κατά του πρώην πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, του προσωπάρχη του και ενός πρώην υπουργού Υγείας. Όλοι τους κατηγορούνται για εμπλοκή σε σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης τριών νοσοκομείων που χρονολογείται από το 2015.

Οι κατηγορίες ακολουθούν μια τετραετή έρευνα που ξεκίνησε από το αντιπολιτευόμενο Εθνικιστικό Κόμμα σχετικά με μια συμφωνία που παρέδωσε τη διαχείριση τριών κρατικών νοσοκομείων σε έναν άγνωστο μέχρι πρότινος όμιλο, ο οποίος δεν είχε καμία εμπειρία στον ιατρικό τομέα.

Η 30ετής συμφωνία, η οποία αποτιμήθηκε συντηρητικά σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Μάλτας τον Φεβρουάριο, αφού διαπίστωσε απάτη.

Ο Σικλούνα, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχει σχολιάσει τις κατηγορίες, αλλά έχει προηγουμένως αρνηθεί κάθε ανάμειξη. Ο Φερν έχει απορρίψει τις κατηγορίες.

«Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι το δικαστήριο δεν θα διαπιστώσει τίποτα άλλο από την πλήρη αθωότητά μου», ανέφερε σε δήλωσή του. 

Ο Μουσκάτ, ο προσωπάρχης Κιθ Σκέμπρι και ο πρώην υπουργός Κόνραντ Μίζι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά, δωροδοκία, εμπορία επιρροής και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Και οι τρεις άνδρες έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Ο Μουσκάτ παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 μετά την αποκάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο ίδιος και ο Σκέμπρι διατηρούσαν στενή φιλία με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεχ, ο οποίος αναμένεται να δικαστεί για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία με παγιδευμένο αυτοκίνητο το 2017.

Ο Μουσκάτ δεν έχει συνδεθεί με την έρευνα για τη δολοφονία.

Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η έρευνα και υπερασπίστηκε τον Φερν, λέγοντας ότι θα παραμείνει στο αξίωμα και ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την ακεραιότητά του.

Ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε αν θα προχωρήσει με τα σχέδια που είχε ανακοινώσει προηγουμένως να τον προτείνει τον επόμενο μήνα ως τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο της Μάλτας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS