Business & Finance Σάββατο 27/04/2024, 20:28
THINK TANK

Ρωσία: Στασιμότητα της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων

Ρωσία: Στασιμότητα της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις δεξαμενής σκέψης της Ρωσίας που πρόσκειται στην κυβέρνηση, για την πορεία ανάπτυξης της χώρας. Η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις της Ρωσίας παραμένουν στάσιμες, οι εξαγωγές αγαθών συνεχίζουν να επιδεινώνονται και η κερδοφορία στους περισσότερους κλάδους μειώνεται, αναφέρει σε έκθεσή της.

Το Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων εξέδωσε σήμερα Σάββατο τη δυσμενή εκτίμησή του, προειδοποιώντας επίσης για έλλειψη εισαγόμενων εξαρτημάτων και πρώτων υλών.

Παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι οικονομικές επιδόσεις της πέρυσι ξεπέρασαν τις προσδοκίες αξιωματούχων και αναλυτών. Όμως, στη μηνιαία ανάλυση των μακροοικονομικών τάσεων για τον Απρίλιο, το κέντρο ανέφερε ότι βλέπει σημάδια επιδείνωσης πολλών δεικτών στο τέλος του 2023 και στις αρχές του 2024.

Οι διαφαινόμενες τάσεις προκαλούν ανησυχία, ανέφερε, ενώ οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την οικονομία χρειάζονται λύσεις «εδώ και τώρα».
«Στους περισσότερους από τους κύριους τύπους δραστηριότητας, η μετάβαση στη στασιμότητα είτε έχει ήδη συμβεί είτε γίνεται όλο και πιο ορατή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα υψηλά επιτόκια αρχίζουν να επιβραδύνουν την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, που θεωρείται βασικός μοχλός της οικονομικής ανάπτυξης.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η καταναλωτική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 0,2%, εξαιρουμένης της εποχικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης.

Ο Φεβρουάριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο η επενδυτική δραστηριότητα παρέμεινε στάσιμη, πρόσθεσε, κάτι που εν μέρει αποδίδεται σε αυτό που αποκάλεσε εξάντληση των προηγούμενων «αναπτυξιακών ιδεών».

Παλαιότερα επενδυτικά σχέδια επικεντρώνονταν στις υποδομές, την υποκατάσταση εισαγωγών, το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τη στέγαση, αλλά οι όροι δανεισμού είναι πλέον αυστηρότεροι και η κερδοφορία σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς έχει μειωθεί.

Η κερδοφορία θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, πλήττοντας ακόμη περισσότερο τις επενδυτικές προοπτικές, δεδομένων των δυσκολιών της συγχρηματοδότησης έργων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, προειδοποίησε το Κέντρο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων.

Περιορισμοί και προτεινόμενες λύσεις

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές λόγω των δυτικών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα προβλήματα με τις πληρωμές αποτελούν ένα επιπλέον εμπόδιο, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις εξαρτώνται σε κρίσιμο βαθμό από την προμήθεια εξαρτημάτων και πρώτων υλών.

«Οι δυνατότητες ‘φτηνής’ (μη κεφαλαιουχικής έντασης και μη καινοτόμου) υποκατάστασης των εισαγωγών έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί. Στη συνέχεια, απαιτούνται επενδύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στα ενεργειακά έσοδα και το φθηνό εργατικό δυναμικό για την οικονομική ανάπτυξη λόγω των κυρώσεων στους υδρογονάνθρακες και της έλλειψης προσωπικού, ανέφερε.

Μια λύση, όπως προτείνει η έκθεση, θα ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με περαιτέρω αυτοματοποίηση και μεγαλύτερη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και ρομπότ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News