Κόσμος Δευτέρα 22/04/2024, 11:23
ΚΟΣΜΟΣ

Η Β. Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους λένε Ν. Κορέα και Ιαπωνία

Η Β. Κορέα εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους λένε Ν. Κορέα και Ιαπωνία

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα Δευτέρα «αρκετούς» βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς προς τη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας. Η Σεούλ χαρακτήρισε το συμβάν ως σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.

Για εκτόξευση «κάτι που φαινόταν να είναι βαλλιστικός πύραυλος» από τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας. Το βλήμα φάνηκε να έχει προσγειωθεί έξω από την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NHK.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο Βορράς εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς κοντά από την πρωτεύουσά του, την Πιονγκγιάνγκ. Οι πύραυλοι πέταξαν περίπου 300 χιλιόμετρα και προσγειώθηκαν στη θάλασσα.

Οι αναφορές για την εκτόξευση ήρθαν ενώ η Νότια Κορέα δήλωσε ότι ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός της, ο ναύαρχος Kim Myung-soo, φιλοξένησε τον διοικητή της Αμερικανικής Διαστημικής Διοίκησης, στρατηγό Stephen Whiting, σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν την ανάπτυξη αναγνωριστικών δορυφόρων του Βορρά και την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Πιονκγιάνγκ και της Μόσχας.

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο, η Βόρεια Κορέα θεωρείται ύποπτη για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, αν και αμφότερες αρνούνται τον ισχυρισμό αυτό.

Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι ετοιμάζεται να εκτοξεύσει άλλον έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο, αφού έθεσε με επιτυχία σε τροχιά έναν αναγνωριστικό δορυφόρο τον Νοέμβριο. Η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο κρουζ για να δοκιμάσει έναν νέο αντιαεροπορικό πύραυλο.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν νέο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς ως μέρος της ανάπτυξης πυραύλων στερεών καυσίμων για όλες τις εμβέλειες του οπλοστασίου της, υπό την επίβλεψη του ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Η Βόρεια Κορέα έχει βάλει τα δυνατά της στην ταχεία ανάπτυξη όπλων, όχι μόνο για στρατιωτικό πλεονέκτημα, αλλά και για την τεχνο-εθνικιστική πολιτική νομιμοποίηση του καθεστώτος Κιμ», δήλωσε ο καθηγητής Leif-Eric Easley του Πανεπιστημίου Ewha στη Σεούλ.

Η χώρα έχει αψηφήσει την απαγόρευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων, απορρίπτοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου ως παραβίαση του κυριαρχικού του δικαιώματος να αμύνεται.

Η Ρωσία άσκησε βέτο τον περασμένο μήνα στην ετήσια ανανέωση της παρακολούθησης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Βόρειας Κορέας, οδηγώντας αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας να κατηγορήσουν τη Μόσχα ότι ενθαρρύνει την Πιονγκγιάνγκ.Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες είχαν και οι δύο ψηφίσει υπέρ της έγκρισης όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του Βορρά, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να απαιτήσουν την ετήσια ανανέωση των κυρώσεων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News