Κόσμος Σάββατο 23/09/2023, 08:49
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Ν.Κορέα – Ιαπωνία: «Σοβαρές ανησυχίες» για μια στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας με Βόρεια Κορέα

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο σε τυχόν ενέργειες που απειλήσουν την περιφερειακή ασφάλεια

ΗΠΑ – Ν.Κορέα – Ιαπωνία: «Σοβαρές ανησυχίες» για μια στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας με Βόρεια Κορέα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την επιδιωκόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στη Σεούλ.

Σε διαβουλεύσεις που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Παρκ Τζιν (Ν. Κορέα), Γιόκο Καμίκαβα (Ιαπωνία) και Άντονι Μπλίνκεν (ΗΠΑ) συμφώνησαν να απαντήσουν με αποφασιστικό τρόπο σε τυχόν ενέργειες που απειλήσουν την περιφερειακή ασφάλεια, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρωσία, όπου συζήτησε την προοπτική στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αξιωματούχοι σε Ουάσιγκτον και Σεούλ θεωρούν ότι η Ρωσία φιλοδοξεί να αποκτήσει πολεμοφόδια από τη Βόρεια Κορέα για να αναπληρώσει τις απώλειες που έχει στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ τόνισε την Τετάρτη ότι εάν η Ρωσία βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να αναβαθμίσει το οπλοστάσιό της σε αντάλλαγμα για τη συνδρομή της στην επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, αυτό θα συνιστούσε «άμεση πρόκληση». Σε μια τέτοια περίπτωση, προειδοποίησε, η Σεούλ και οι σύμμαχοί της δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News