Κόσμος Δευτέρα 15/04/2024, 16:10
ΚΟΣΜΟΣ

Καταδίκη έφηβου για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης σε μουσικό φεστιβάλ στη Βρετανία

Καταδίκη έφηβου για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης σε μουσικό φεστιβάλ στη Βρετανία

Βρετανός έφηβος που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ Isle of Wight στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Δευτέρα.

Ο 16χρονος είχε ασπαστεί το Ισλάμ και ανέπτυξε αυτό που η δικαστής που του επέβαλε την ποινή, Maura McGowan, περιέγραψε ως «διεφθαρμένη μορφή» της θρησκείας, πιστεύοντας ότι ήταν δικαιολογημένο να σκοτώνει όσους θεωρούσε ότι προσέβαλαν την πίστη του.

Ο έφηβος δήλωσε αθώος, αλλά του απαγγέλθηκε η κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας. Κρίθηκε επίσης ένοχος για τα αδικήματα της διάδοσης τρομοκρατικών δημοσιεύσεων και της κατοχής αιχμηρού αντικειμένου μετά από δίκη στο δικαστήριο Kingston-upon-Thames Crown Court στο Λονδίνο.

Οι ένορκοι ενημερώθηκαν ότι ο έφηβος είχε ερευνήσει τις όλες τις επιθέσεις πριν από το φεστιβάλ του Ιουνίου 2022 στη νήσο Wight, η οποία βρίσκεται στα ανοικτά της νότιας ακτής της Αγγλίας.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο έφηβος άλλαξε αργότερα τα σχέδιά του και επικεντρώθηκε σε μια πιθανή επίθεση με μαχαίρι πριν συλληφθεί τον Ιούλιο του 2022.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η πολυεθνική δημοκρατία της Βρετανίας υπονομεύεται τόσο από ισλαμιστές όσο και από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και ζήτησε μια πιο σκληρή προσέγγιση στην αστυνόμευση των διαδηλώσεων μετά την αύξηση της ρητορικής μίσους και της εγκληματικότητας.

Η Βρετανία έχει υποστεί μια σειρά από ένοπλες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας θανατηφόρας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας το 2017 στο τέλος μιας ποπ συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν περισσότερους από 250 τραυματισμένους επιζώντες δήλωσαν αυτό το Σαββατοκύριακο ότι κατέθεσαν νομική αγωγή κατά της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5 για την επίθεση.

Ο Ken McCallum, γενικός διευθυντής της MI5, έχει ζητήσει προηγουμένως συγγνώμη για το γεγονός ότι η υπηρεσία του έχασε την ευκαιρία να αποτρέψει τη βομβιστική επίθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News