Κόσμος Παρασκευή 12/04/2024, 15:35
ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ υπόσχεται η ΕΕ στην Αίγυπτο

Οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ υπόσχεται η ΕΕ στην Αίγυπτο

Βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η ΕΕ στην Αίγυπτο, προκειμένου να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας.

Η Αίγυπτος συμφώνησε τον περασμένο μήνα σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα στήριξης ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε μια συμφωνία με την ΕΕ ύψους δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της συνεργασίας και τη βοήθεια στον περιορισμό της μετανάστευσης, καθώς παλεύει με μια παρατεταμένη οικονομική κρίση που συνδέεται με χρόνιες ελλείψεις συναλλάγματος.

Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε βραχυπρόθεσμη βοήθεια αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου δανείων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Άλλα 4 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν προγραμματιστεί ως πιο μακροπρόθεσμη βοήθεια για την περίοδο 2024-2027, αλλά έπρεπε ακόμη να εγκριθούν από τα 27 κράτη – μέλη.

Το δάνειο προορίζεται να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη δημοσιονομική κατάσταση και τις οικονομικές ανάγκες του Καΐρου, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τις επιπτώσεις του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως προϋπόθεση, η Αίγυπτος θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει «συγκεκριμένα και αξιόπιστα βήματα προς την κατεύθυνση του σεβασμού των αποτελεσματικών δημοκρατικών μηχανισμών (συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος) και του κράτους δικαίου και της εγγύησης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρει η δήλωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News