Κόσμος Κυριακή 7/04/2024, 17:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ρωσία: Ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Ουκρανία χτύπησε τον θόλο, ο οποίος καλύπτει έναν αντιδραστήρα στον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια την Κυριακή, αν και τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν φυσιολογικά και δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές, δήλωσε η εγκατεστημένη από τη Ρωσία διοίκηση του εργοστασίου.

Δεν ήταν άμεσα σαφές τι όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή τους στην Ουκρανία το 2022. Το εργοστάσιο δήλωσε νωρίτερα ότι είχε δεχθεί επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος διαθέτει εμπειρογνώμονες στην περιοχή, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από το υπό ρωσική διοίκηση εργοστάσιο ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εκραγεί στην περιοχή και η πληροφορία ήταν σύμφωνη με τις παρατηρήσεις του ΙΑΕΑ.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Rafael Grossi δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απέχουν από ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια.

Ο πυρηνικός σταθμός διαθέτει έξι αντιδραστήρες VVER-1000 V-320 σοβιετικής σχεδίασης που περιέχουν ουράνιο 235 και επίσης κάνει χρήση πυρηνικών καυσίμων στις εγκαταστάσεις.

Το εργοστάσιο, που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, δήλωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν στον θόλο του κτιρίου που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο 6. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στο εργοστάσιο και στη γύρω περιοχή δεν έχουν αλλάξει.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει άμεσα τις αναφορές από τις δύο πλευρές. Η Ουκρανία δεν σχολίασε αμέσως την κατάσταση.

Το εργοστάσιο παραμένει κοντά στις γραμμές του μετώπου και τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την άλλη πλευρά ότι επιτίθεται στο εργοστάσιο και έτσι διακινδυνεύει μια πιθανή πυρηνική καταστροφή.

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το εργοστάσιο λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων.

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News