Κόσμος Κυριακή 7/04/2024, 10:30
ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά η διεύρυνση της Ε.Ε.

Σολτς: Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά η διεύρυνση της Ε.Ε.

Σε συμφωνία για μία σειρά μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να καταλήξουν οι ηγέτες της Ε.Ε. προτού προχωρήσουν σε περαιτέρω διεύρυνση με την ένταξη χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια και της Ουκρανίας στην ένωση, σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. 

«Η ισχυροποίηση της Ευρώπης ως γεωπολιτικής δύναμης σημαίνει καλύτερη χρήση ενός από τα πιο ισχυρά εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής μας – της πολιτικής διεύρυνσης», ανέφερε ο Σολτς. 

«Μία Ε.Ε. 32 ή 35 χωρών δεν μπορεί να λειτουργήσει με τους κανόνες που δημιουργήθηκαν για μία μικρότερη ένωση. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεων και στοχεύουμε να υιοθετήσουμε έναν οδικό χάρτη για αυτή τη σημαντική διαδικασία έως το καλοκαίρι». 

Η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο για πολιτικές μεταρρυθμίσεις αφού αντιμετώπισε κριτική ότι οι υφιστάμενοι κανόνες της, παρότι υποδηλώνουν ομοφωνία σε ορισμένες αποφάσεις, καθυστερούν την ανάλψη δράσης, όπως στο θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας. 

Η αντίθεση από χώρες, όπως η Ουγγαρία, στην ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία, έχει πυροδοτήσει έντονες διαφωνίες τα τελευταία δύο έτη. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε στα τέλη του 2023 να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ πρόσφατα προσέφερε το καθεστώς του υποψηφίου μέλους στη Γεωργία. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη άνοιξε επίσης ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά από χρόνια καθυστερήσεων. 

More Countries Want to Join the European Union

Source: European Commission

Note: Turkey’s EU negotiations are effectively frozen

Ο Σολτς είπε ακόμη ότι μία από τις βασικές δραστηριότητες για την επόμενη Κομισιόν μετά τις εκλογές του Ιουνίου είναι η δημιουργία μίας πιο ισχυρής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ως μέσο για την αντιμετώπιση της Ρωσίας και την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News