Κόσμος Τετάρτη 13/12/2023, 19:41
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και η δυσαρέσκεια Σολτς

Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων: Η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και η δυσαρέσκεια Σολτς

Ξεκινά στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζεται θετικά από τις περισσότερες χώρες, ωστόσο αντιμετωπίζει και αρκετές δυσκολίες.

H Αθήνα θέτει μία «κόκκινη γραμμή» στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, να συντελεστεί πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Δηλαδή να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη καθώς και στο τεκμήριο της αθωότητας.

Ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός λέει «ναι» ως επένδυση στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, θέτοντας ως βασικό προαπαιτούμενο τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Τι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Στην Σύνοδο Κορυφής, τελευταία της χρονιάς, η ελληνική πλευρά θα συνταχθεί με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Ουκρανία και την Μολδαβία αλλά και την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας για τη Γεωργία.

Στη συζήτηση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να τονίσει ότι δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο χρηματοδότηση για την Ουκρανία αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής αλλά και για τις φυσικές καταστροφές.

Σολτς: Οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας πρέπει να ανταμειφθούν

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Όταν μια χώρα έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, πρέπει αυτό να αναγνωρίζεται, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης, κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Σολτς δήλωσε ακόμη ότι η Γερμανία στηρίζει απερίφραστα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και με τη Γεωργία, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι ο καιρός να δούμε όλοι τη μεγάλη εικόνα – και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη – μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των ενταξιακών διαδικασιών και της λήψης αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ακόμη και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας. 

Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές στη Βόρεια Μακεδονία, ζήτησε τη βοήθεια του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ασκήσει την επιρροή του στο εκεί αδελφό κόμμα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ertnews.gr, kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Αθήνα εντείνει την πίεση στα Τίρανα – Μπλόκο διαρκείας

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς για οικονομία, μεταναστευτικό, Μεσανατολικό

Μητσοτάκης: Επίλυση της υπόθεσης Μπελέρη για να στηρίξουμε την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News