Κόσμος Δευτέρα 28/08/2023, 17:17
ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ: Να είμαστε έτοιμοι για τη διεύρυνση έως το 2030

Μισέλ: Να είμαστε έτοιμοι για τη διεύρυνση έως το 2030

Στα Δυτικά Βαλκάνια και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εστίασε στην ομιλία του τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι -και από τις δύο πλευρές- έως το 2030».

«Στην ΕΕ, κάθε πολίτης, κάθε εταιρεία πρέπει να εμπιστεύεται ότι θα έχει δίκαιη μεταχείριση — όπου κι αν ζει ή δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Αυτό περιλαμβάνει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» τόνισε ο κ. Μισέλ μιλώντας στο φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία.

Οπως ανέφερε σχετικά με τη διεύρυνση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «το παράθυρο της ευκαιρίας είναι ανοιχτό», ενώ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη διεύρυνση στις επόμενες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωσή βασίζεται στις θεμελιώδεις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «της αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Το κράτος δικαίου διασφαλίζει ότι μπορούμε να ζούμε, να εργαζόμαστε, να δημιουργούμε και να εμπορευόμαστε δίκαια σε έναν μεγάλο τομέα ελευθεριών. Με πλήρη σεβασμό στη διαφορετικότητά μας».

«Στην ΕΕ, κάθε πολίτης, κάθε εταιρεία πρέπει να εμπιστεύεται ότι θα έχει δίκαιη μεταχείριση — όπου κι αν ζει ή δραστηριοποιείται επιχειρηματικά. Αυτό περιλαμβάνει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις φυσικές καταστροφές στη Σλοβενία αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως αποτελούν «επείγουσες υπενθυμίσεις γιατί πρέπει να διαχειριστούμε τη μετάβασή μας στην κλιματική ουδετερότητα».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News