Κόσμος Τετάρτη 3/04/2024, 16:59
WASHINGTON POST - NEW YORK TIMES

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για το πού θα γινόταν η τρομοκρατική επίθεση

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει τη Ρωσία για το πού θα γινόταν η τρομοκρατική επίθεση

Τόσο η εφημερίδα Washington Post όσο και η New York Times σε άρθρα τους, στα οποία επικαλούνται αμερικανικούς κυβερνητικούς κύκλους, ισχυρίζονται ότι στις προειδοποιήσεις των Αμερικανών προς την Μόσχα για την τρομοκρατική επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους», αναφερόταν στυγκεκριμένα η αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall.

Οι πηγές δήλωσαν στην Washington Post ότι η πληροφορία διαβιβάστηκε στη ρωσική πλευρά στις 6 Μαρτίου. Την επομένη, 7 Μαρτίου, η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα προειδοποιούσε τους πολίτες της για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης, αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ως πιθανούς στόχους χώρους «συναυλιών».

Ωστόσο, τονίζεται ότι σπανίως διαβιβάζονται λεπτομέρειες για προετοιμαζόμενες επιθέσεις, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στο να αποκαλυφθούν οι πηγές και οι μέθοδοι συγκέντρωσης κατασκοπευτικών πληροφοριών.

Από την πλευρά της η εφημερίδα New York Times, γράφει επικαλούμενη δικές της πηγές, ότι η CIA ενημέρωσε τη Ρωσία για την απειλή επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall εκ μέρους του «Ισλαμικού Κράτους».

«Η προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Ρωσία πριν από την τρομοκρατική επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας ήταν πολύ συγκεκριμένη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, το Crocus City Hall ήταν πιθανός στόχος του ‘Ισλαμικού Κράτους’» , αναφέρεται στο άρθρο.

Η προειδοποίηση υποδείκνυε την σωστή τοποθεσία, αλλά η χρονική στιγμή δεν ήταν ακριβής, και θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η επίθεση θα μπορούσε να γίνει σε διάστημα μερικών ημερών, γράφουν οι New York Times.

Πεσκόφ: «Ουδέν σχόλιο»

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές των εν λόγω αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ότι οι ΗΠΑ κατονόμασαν το Crocus City Hall ως πιθανό στόχο της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, επειδή παρόμοιες ανταλλαγές πληροφοριών γίνονται μέσω των καναλιών των ειδικών υπηρεσιών, οι πληροφορίες διαβιβάζονται άμεσα από υπηρεσία σε υπηρεσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ρωτήθηκε, επίσης, αν οι ΗΠΑ συνέδραμαν στο να αποτραπεί τρομοκρατική επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας, γράφει το πρακτορείο Interfax. «Και αυτή η ερώτηση δεν είναι για μας» απάντησε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News