Κόσμος Τετάρτη 3/04/2024, 15:46
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Στους 9 οι νεκροί, τουλάχιστον 900 τραυματίες και 50 αγνοούμενοι από τον σεισμό

Ταϊβάν: Στους 9 οι νεκροί, τουλάχιστον 900 τραυματίες και 50 αγνοούμενοι από τον σεισμό

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών από τον ισχυρό σεισμό 7,2 Ρίχτερ που έπληξε το πρωί της Τετάρτης την Ταϊβάν, τον μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια. Νεότερος απολογισμός κάνει λόγο για εννέα νεκρούς και 946 τραυματίες, ενώ 50 άνθρωποι αγνοούνται. Οι αγνοούμενοι είναι εργαζόμενοι σε ξενοδοχείο οι οποίοι την ώρα εκείνη βρίσκονταν με λεωφορεία καθ’ οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, το φαράγγι Ταρόκο, ανακοίνωσαν οι Αρχές. Άλλοι 80 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε μια περιοχή εξόρυξης, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές αν βρίσκονταν μέσα σε ορυχείο.

Η δόνηση βρήκε τους κατοίκους της περιοχής σε ώρα αιχμής, όταν πήγαιναν στη δουλειά και στο σχολείο. «Ήταν πολύ ισχυρός. Ένιωσα ότι το σπίτι θα γκρεμιζόταν», δήλωσε ο Τσανγκ Γιου-Λιν, 60 ετών, εργαζόμενος σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ταϊπέι. 

Από τη δόνηση κατέρρευσαν πολυώροφα κτίρια και εγκαταστάσεις. Ουρανοξύστες ισοπεδώθηκαν σαν χάρτινοι πύργοι.

«Προς το παρόν το πιο σημαντικό πράγμα, η ύψιστη προτεραιότητα, είναι η διάσωση των ανθρώπων», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Lai Ching-te, μιλώντας έξω από ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στη Χουαλιέν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα εντοπίστηκαν στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουαλιέν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού. Το εστιακό του βάθος προσδιορίστηκε μόλις στα 15,5 χλμ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών ή 7,4, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν δίνει ένταση 7,2 Ρίχτερ. Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ταϊβάν, στα νησιά της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας και σε πολλές επαρχίες των Φιλιππίνων, η οποία στη συνέχεια άρθηκε.

Βίντεο έδειξε διασώστες να χρησιμοποιούν σκάλες για να βοηθήσουν παγιδευμένους ανθρώπους να βγουν από τα παράθυρα, ενώ αλλού σημειώθηκαν μαζικές κατολισθήσεις. 

Ταϊβάν: Στους 9 οι νεκροί, τουλάχιστον 900 τραυματίες και 50 αγνοούμενοι από τον σεισμό-1

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δήλωσε ότι απεγκλώβισε περίπου 70 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγες κοντά στην πόλη Χουαλιέν, μεταξύ των οποίων και δύο Γερμανοί.

Έχουν σημειωθεί πάνω από 50 ισχυροί μετασεισμοί. Ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην Ταϊπέι ανάγκασαν το σύστημα του μετρό να κλείσει για λίγο, αν και οι περισσότερες γραμμές επανήλθαν σε λειτουργία. Η σιδηροδρομική σύνδεση με την περιοχή αναμένεται να ανοίξει ξανά την Πέμπτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Lai, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα.

Η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν ανέφερε ότι έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 είχαν υποστεί ελαφρές ζημιές σε μια μεγάλη βάση στην πόλη, από την οποία συχνά αποστέλλονται αεροσκάφη για να αποτρέψουν επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας, αλλά ανέμενε ότι τα αεροσκάφη θα επέστρεφαν σε υπηρεσία πολύ σύντομα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη, και σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκατασταθεί μετά τον σεισμό, δήλωσε η εταιρεία ηλεκτρισμού Taipower, ενώ οι δύο πυρηνικοί σταθμοί του νησιού δεν επηρεάστηκαν.

Ένας σημαντικός προμηθευτής τσιπ για την Apple και την Nvidia, η Taiwan Semiconductor Manufacturing, δήλωσε ότι είχε εκκενώσει ορισμένα εργοστάσια παραγωγής και ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούσαν κανονικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News