Κόσμος Τετάρτη 3/04/2024, 11:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 710 τραυματίες από τον πολύ ισχυρό σεισμό – Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Ταϊβάν: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 710 τραυματίες από τον πολύ ισχυρό σεισμό – Δεκάδες εγκλωβισμένοι

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό 7,2 βαθμών, τον μεγαλύτερο στην Ταϊβάν εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, που έπληξε το πρωί της Τετάρτης τη χώρα. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον επτά νεκρούς και πάνω από 710 τραυματίες.

Οι Αρχές κάνουν λόγο για 77 εγκλωβισμένους σε σήραγγες και κτίρια που κατέρρευσαν. Η Πυροσβεστική δήλωσε ότι 60 από τους περίπου 77 παγιδευμένους είχαν εγκλωβιστεί σε μια σήραγγα βόρεια της πόλης Χουαλιέν, ενώ δύο Γερμανοί ήταν μεταξύ των παγιδευμένων σε μια άλλη σήραγγα.

Η τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από κτίρια που γέρνουν σε επισφαλείς γωνίες στην ορεινή, αραιοκατοικημένη ανατολική κομητεία Χουαλιέν, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που είχε εστιακό βάθος μόλις 15,5 χλμ.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, όταν οι κάτοικοι πήγαιναν στη δουλειά και στο σχολείο. «Ήταν πολύ ισχυρός. Ένιωσα ότι το σπίτι θα γκρεμιζόταν», δήλωσε ο Τσανγκ Γιου-Λιν, 60 ετών, εργαζόμενος σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Ταϊπέι. 

Μια γυναίκα που διευθύνει ένα κατάλυμα με πρωινό στην πόλη Χουαλιέν είπε ότι προσπαθούσε να ηρεμήσει τους επισκέπτες της που φοβήθηκαν από τον σεισμό. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχω βιώσει ποτέ», ανέφερε.

Ταϊβάν: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 710 τραυματίες από τον πολύ ισχυρό σεισμό – Δεκάδες εγκλωβισμένοι-1

Αρχικά είχε εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, η οποία αργότερα άρθηκε. Στην Ιαπωνία, η μετεωρολογική υπηρεσία προσδιόρισε το μέγεθος του σεισμού στα 7,7 Ρίχτερ, λέγοντας ότι αρκετά μικρά κύματα τσουνάμι έφθασαν σε τμήματα του νότιου νομού Οκινάουα. Στις Φιλιππίνες, οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών σε αρκετές επαρχίες λέγοντάς τους να μετακινηθούν σε υψηλότερα σημεία.

Το μετρό έκλεισε για λίγη ώρα αλλά στη συνέχεια οι περισσότερες γραμμές τέθηκαν ξανά σε λειτουργία. Ο φορέας εκμετάλλευσης σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί, ωστόσο οι υπηρεσίες θα καθυστερήσουν καθώς θα γίνονται επιθεωρήσεις.

Η πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν ανέφερε ότι έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 είχαν υποστεί ελαφρές ζημιές σε μια μεγάλη βάση στην πόλη, από την οποία συχνά αποστέλλονται αεροσκάφη για να αποτρέψουν επιδρομές της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας, αλλά ανέμενε ότι τα αεροσκάφη θα επέστρεφαν σε υπηρεσία πολύ σύντομα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη, και σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποκατασταθεί μετά τον σεισμό, δήλωσε η εταιρεία ηλεκτρισμού Taipower, ενώ οι δύο πυρηνικοί σταθμοί του νησιού δεν επηρεάστηκαν.

Ένας σημαντικός προμηθευτής τσιπ για την Apple και την Nvidia, η Taiwan Semiconductor Manufacturing, δήλωσε ότι είχε εκκενώσει ορισμένα εργοστάσια παραγωγής και ότι τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούσαν κανονικά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News