Κόσμος Τρίτη 2/04/2024, 20:11
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κύπρο επιστρέφει η βοήθεια για τη Γάζα μετά τη δολοφονία εργαζομένων της ΜΚΟ WCK

Στην Κύπρο επιστρέφει η βοήθεια για τη Γάζα μετά τη δολοφονία εργαζομένων της ΜΚΟ WCK

Η θαλάσσια βοήθεια για τη Γάζα επιστρέφει στην Κύπρο μετά τη δολοφονία επτά εργαζομένων της οργάνωσης World Central Kitchen, δήλωσαν Κύπριοι αξιωματούχοι την Τρίτη, αφού η φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσε ότι θα διακόψει τις εργασίες της στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το προσωπικό του World Central Kitchen (WCK) είχε μόλις ολοκληρώσει την εκφόρτωση 100 τόνων επισιτιστικής βοήθειας από φορτηγίδα που απέπλευσε από την Κύπρο, όταν η αυτοκινητοπομπή των οχημάτων τους δέχθηκε επίθεση τη νύχτα της Δευτέρας από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.

Η φορτηγίδα ήταν μέρος ενός στολίσκου τεσσάρων πλοίων που απέπλευσε από τη Λάρνακα της Κύπρου στις 30 Μαρτίου. Ένα άλλο πλοίο που ήταν ακόμη φορτωμένο με 240 τόνους τροφίμων, το Jennifer, κατευθυνόταν πίσω στην Κύπρο την Τρίτη με την άδεια φορτηγίδα, ένα σκάφος διάσωσης και ένα ρυμουλκό, αφού η WCK ανέστειλε τις επιχειρήσεις της.

«Κατάφεραν να ξεφορτώσουν μόνο τη φορτηγίδα», δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος στο Reuters. «Το ένα τρίτο (του φορτίου βοήθειας) παραδόθηκε και τα δύο τρίτα επιστρέφουν».

Η επίθεση της Δευτέρας ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα στις προσπάθειες επίσπευσης της παροχής βοήθειας στη Γάζα, όπου οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι πολλοί βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης.

«Τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να φτάσει βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Η WCK δραστηριοποιείται στη Γάζα από τον Οκτώβριο, μεταφέροντας τρόφιμα μέσω χερσαίων οδών και συμμετέχοντας επίσης σε ρίψεις από αέρος.

Τον Μάρτιο εγκαινίασε έναν πρώτο θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς βοήθειας στον θύλακα από την Κύπρο.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο οποίος δήλωσε ότι οι κυπριακές αρχές είχαν έρθει σε επαφή με την WCK, δήλωσε ότι το χτύπημα σημειώθηκε 12 χιλιόμετρα (7 μίλια) από την περιοχή προσγείωσης της βοήθειας -μια αυτοσχέδια προβλήτα που δημιουργήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση.

Οι εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας είχαν μόλις τελειώσει μια βάρδια στα μισά της διαδικασίας εκφόρτωσης, η οποία θα συνεχιζόταν νωρίς την Τρίτη, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός.

«Αυτό είναι κάτι που έχει πλέον παγώσει και από τη στιγμή που η WCK έκανε την ανακοίνωση – θα εγκαταλείψουν την περιοχή προκειμένου να επιστρέψουν, να ανασυνταχθούν και να δουν και να αξιολογήσουν ποια είναι τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Κόμπος.

Η Κύπρος είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση μιας θαλάσσιας οδού προς τη Γάζα προσφέροντας μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ασφαλείας στο νησί που επιβλέπεται από το Ισραήλ. Η WCK είχε λάβει χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τις θαλάσσιες αποστολές τροφίμων.

Σε κοινή δήλωσή τους την Τρίτη, τα ΗΑΕ και η Κύπρος εξέφρασαν «βαθιά καταδίκη» για το χτύπημα του Ισραήλ.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News