Κόσμος Κυριακή 31/03/2024, 20:28
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Προβάδισμα της αντιπολίτευσης σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη

Προηγείται η αντιπολίτευση στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Τουρκία: Προβάδισμα της αντιπολίτευσης σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη

Προηγείται η αντιπολίτευση στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ΚωνσταντινούποληΑγκυρα και Σμύρνη, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα Κυριακή.

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου είναι πρώτος στην Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνοντας 49,9% και ο «εκλεκτός» του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ ακολουθεί με ποσοστό 41,28%.

Εκλογές στην Τουρκία – Τα πρώτα αποτελέσματα: Προβάδισμα της αντιπολίτευσης σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη-1
 

Η αντιπολίτευση προηγείται επίσης σε Αγκυρα, Σμύρνη.

Η ψηφοφορία θεωρήθηκε βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ερντογάν, ο οποίος επιδίωξε να ανακτήσει τον έλεγχο των βασικών αστικών περιοχών που είχε χάσει από την αντιπολίτευση στις εκλογές πριν από πέντε χρόνια.

Η νίκη της αντιπολίτευσης σε Aγκυρα και Κωνσταντινούπολη το 2019, είχε πλήξει την εικόνα του αήττητου προέδρου.

Ικανοποιημένος ο Ιμάμογλου, νικητής δήλωσε ο Γιαβάς

Ακρως ικανοποιημένος με τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίστηκε ο Ιμάμογλου, εν ενεργεία δήμαρχος και υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, σε δηλώσεις του, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωσή τους.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Το NTV ανέφερε ότι ο Ιμάμογλου είχε ποσοστό 49,09% με το 3,67% των καλπών να έχουν ανοίξει, ενώ ο Μουράτ Κουρούμ, ο υποψήφιος του κόμματος του προέδρου Ερντογάν, το οποίο κυβερνά σε εθνικό επίπεδο, συγκέντρωνε 42,83%.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αγκυρας και υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς δήλωσε νικητής μετά τα πρώτα αποτελέσματα.

 

Με καταμετρημένο το 14,28% των ψήφων, προπορεύεται με 56,98% έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Τουρντούκ Αλτινόκ που συγκεντρώνει ποσοστό 35,83%.

Αλλάζει το πολιτικό τοπίο;

Εκλογές στην Τουρκία – Τα πρώτα αποτελέσματα: Προβάδισμα της αντιπολίτευσης σε Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη-2

Ο Ιμάμογλου επέφερε στον Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚ το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα που έχει ποτέ υποστεί κατά τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία με τη νίκη του στις εκλογές του 2019.

Ο πρόεδρος αντεπιτέθηκε το 2023 εξασφαλίζοντας επανεκλογή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζί με τους εθνικιστές συμμάχους του.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο του Ερντογάν στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ή να σηματοδοτήσουν αλλαγές στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας.

Νίκη του Ιμάμογλου θα τροφοδοτούσε τις προσδοκίες ότι θα γίνει μελλοντικός εθνικός ηγέτης.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News