Κόσμος Κυριακή 31/03/2024, 17:30
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Μάχη Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου δίνει τη «μητέρα των μαχών» για την εδραίωση της εξουσίας του βρίσκεται ο Ερντογάν, εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών

Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Μάχη Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη

Στις 5 μμ έκλεισαν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες στιγματίστηκαν από βίαια επεισόδια με τρεις νεκρούς. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο εκλεκτός του για τη δημαρχεία, Μουράτ Κουρούμ, δίνει κρίσιμη μάχη με τον αντιπολιτευόμενο, Εκρέμ Ιμάμογλου, νικητή των προηγούμενων αντίστοιχων εκλογών που είχαν διεξαχθεί πριν από πέντε χρόνια.

 

 

Το διακύβευμα για τον Ερντογάν είναι μεγάλο, καθώς σε περίπτωση νίκης του Κουρούμ εδραιώνει την εξουσία του, λίγους μόλις μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. 

Σε περίπτωση ήττας του, πέραν της ανανέωσης της θητείας του στον δημαρχιακό θώκο, ο Ιμάμογλου πετυχαίνει την ανάδειξή του στο κεντρικό πρόσωπο της αντιπολίτευσης, καθώς θα είναι ο μοναδικός που θα έχει καταφέρει δεύτερη νίκη έναντι των φιλοκυβερνητικών υποψηφίων.

Ο Ιμάμογλου επέφερε στον Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚ το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα που έχει ποτέ υποστεί κατά τις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία με τη νίκη του στις εκλογές του 2019.

Ο πρόεδρος αντεπιτέθηκε το 2023 εξασφαλίζοντας επανεκλογή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζί με τους εθνικιστές συμμάχους του.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο του Ερντογάν στην Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ή να σηματοδοτήσουν αλλαγές στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της μεγάλης αναδυόμενης οικονομίας.

Νίκη του Ιμάμογλου θα τροφοδοτούσε τις προσδοκίες ότι θα γίνει μελλοντικός εθνικός ηγέτης.

Μήνυμα Ερντογάν για νέα εποχή

Το στίγμα έδωσε ο Ερντογάν αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις δημοτικές εκλογές περίπου στις 13.30 το μεσημέρι, στο σχολείο όπου ψηφίζει παραδοσιακά στο Σκούταρι της ασιατικής ακτής της Κωνσταντινούπολης.

Δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Τι είπαν Ιμάμογλου και Κουρούμ

Ερντογάν: Οι εκλογές να συμβάλουν στην έναρξη μίας νέας εποχής στη χώρα-1
Ο Μουράτ Κουρούμ, υποψήφιος δήμαρχος του κυβερνώντος κόμματος AKP του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία από Reuters)

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν επίσης οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίστηκε συγκινημένος, λέγοντας: «Σήμερα είναι μια ημέρα συναισθηματικής φόρτισης για εμένα. Θα ήθελα να πω ότι ενεργώ χωρίς να διαχωρίζω καμία περιφέρεια από την άλλη και χωρίς να βάζω τον κομματισμό στο προσκήνιο. Αν έχω πληγώσει την καρδιά κάποιου, ζητώ συγγνώμη και του ζητώ να με συγχωρήσει. Πιστεύουμε ότι κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, γίνεται μόνο σε συνεργασία με τους πολίτες».

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη.

«Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

Προσευχή με το βλέμμα στις κάλπες

Πριν πάει να ψηφίσει, ο Μουράτ Κουρούμ επισκέφθηκε τέμενος για να προσευχηθεί και οι σχετικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύτηκαν στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Το βράδυ του Σαββάτου προσευχήθηκε μαζί με τον Ερντογάν στην Αγία Σοφία, σε ένα «κλείσιμο του ματιού» στους ισλαμιστές ψηφοφόρους.

Αν κερδίσει ο Κουρούμ ο Ερντογάν αποκτά πολιτικό εκτόπισμα για να χαλυβδώσει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, ίσως και με Συνταγματική αλλαγή. Αν χάσει αποκτά για πρώτη φορά ισχυρό αντίπαλο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αν βέβαια το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο πράττουν και οι υπουργοί του που «όργωσαν» την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οδήγησε όμως στην αφάνεια τον Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είναι ιδιαίτερα χαρισματικός.

«Κλειδί» η στάση των Κούρδων και των ισλαμιστών

Στην Κωνσταντινούπολη, πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που κινεί την οικονομία της Τουρκίας, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η κούρσα θα ήταν αμφίρροπη.

Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να εκφράσουν εν μέρει τη δυσαρέσκεια για τα οικονομικά προβλήματα με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 70%, ωστόσο, αναμένεται να διαμορφωθούν και από τη στάση των Κούρδων και των ισλαμιστών ψηφοφόρων.

Το κύριο έπαθλο για τον Ερντογάν είναι η Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, επιδιώκει επίσης να κερδίσει πίσω την πρωτεύουσα Αγκυρα. Και οι δύο πόλεις κερδήθηκαν από την αντιπολίτευση το 2019, ενώ βρίσκονταν υπό την κυριαρχία του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του τα προηγούμενα 25 χρόνια.

Οι προοπτικές του Ερντογάν να επικρατήσει στις δύο σημαντικότερες πόλεις της Τουρκίας έχουν ενισχυθεί μετά την κατάρρευση της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, αν και ο Ιμάμογλου εξακολουθεί να απευθύνεται σε ψηφοφόρους πέραν του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ψηφοφόροι του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του Ιμάμογλου το 2019.

Το κόμμα τους DEM, αυτή τη φορά κατεβάζει δικό του υποψήφιο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πολλοί Κούρδοι αναμένεται να παραμερίσουν την κομματική πίστη και να τον ψηφίσουν ξανά.

Παράγοντας που ενδέχεται να λειτουργήσει εναντίον του Ερντογάν είναι η ενίσχυσης της υποστήριξης προς το ισλαμιστικό Κόμμα Νέας Ευημερίας, λόγω της σκληρής του στάσης κατά του Ισραήλ για τη σύγκρουση στη Γάζα και της δυσαρέσκειας για τους χειρισμούς του ΑΚΡ στην οικονομία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News