Κόσμος Παρασκευή 22/03/2024, 20:35
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυροβολισμοί και δύο εκρήξεις σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα – Πάνω από 40 νεκροί

Ρωσία: Πυροβολισμοί και δύο εκρήξεις σε συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα – Πάνω από 40 νεκροί

Ένοπλοι ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ανθρώπων στο μουσικό κέντρο Crocus City Hall κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος “Picnic” κοντά στη Μόσχα, αφήνοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων νεκρούς και τραυματίες, όπως μετέδωσε το TASS.

Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε περισσότερους από 100. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι στο σημείο σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε πυρκαγιά, ενώ το Reuters μετέδωσε πως αρκετή ώρα μετά ακούστηκε και δεύτερη έκρηξη στο δημαρχείο.

Οι φλόγες πετάχτηκαν στον ουρανό και σύννεφα μαύρου καπνού υψώθηκαν πάνω από τον χώρο, όπως έδειξε βίντεο.

«Μια τρομερή τραγωδία συνέβη σήμερα στο εμπορικό κέντρο Crocus City», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin. «Λυπάμαι για τους αγαπημένους των θυμάτων».

Ο Sobyanin δήλωσε ότι θα παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια σε όσους τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό.

Τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η αστυνομία και άλλες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είχαν φτάσει στο σημείο. Ορισμένοι άνθρωποι βρίσκονταν ακόμη μέσα στον συναυλιακό χώρο.

Σε ένα ανεπιβεβαίωτο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άνδρες με αυτόματα όπλα φαίνονται να πυροβολούν επανειλημμένα εναντίον πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, οι οποίοι έσκυβαν κάτω από αυτό που έμοιαζε με πινακίδα εισόδου στο Crocus City Hall.

Άλλα βίντεο έδειχναν πολλούς ανθρώπους να κείτονται ακίνητοι μέσα σε λίμνες αίματος έξω από την αίθουσα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα το υλικό.

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε τους δράστες να πυροβολούν ανθρώπους μέσα στην αίθουσα συναυλιών.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο BRIEF 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους πυροβολισμούς. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει επίσημο αριθμό νεκρών μέχρι τις 18:30 GMT (20:30 ώρα Ελλάδος). Το Interfax ανέφερε ότι στην επίθεση εμπλέκονται έως και πέντε άτομα, ενώ σύμφωνα με το TASS οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν πολυβόλα.

Μάρτυρες δήλωσαν σε ρωσικά πρακτορεία ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες και νεκροί.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειξε σύννεφα καπνού και φλόγες να υψώνονται από το κτίριο του συνεδριακού χώρου.

Το TASS μετέδωσε ότι άνθρωποι παραμένουν μέσα στο κτίριο, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωτικά τυλιχθεί στις φλόγες και ότι άλλοι έχουν παγιδευτεί στην οροφή. Ειδικές μονάδες της εθνικής φρουράς της Ρωσίας, καθώς και αστυνομικοί και πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, ανέφερε το πρακτορείο.

Λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη ακούστηκε στο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μόσχας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα νωρίτερα σήμερα. Εκρήξεις ακούστηκαν από το κτίριο το οποίο έχει τυλιχτεί στις φλόγες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στον συναυλιακό χώρο κοντά στη Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το “τερατώδες έγκλημα”.

Το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας δήλωσε ότι αυστηροποιεί τα μέτρα ασφαλείας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova κάλεσε  τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το περιστατικό, κάνοντας λόγο για ένα τερατώδες έγκλημα.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εξτρεμιστές είχαν επικείμενα σχέδια για επίθεση στη Μόσχα.

Εξέδωσε την προειδοποίησή της αρκετές ώρες αφότου η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ο κύριος διάδοχος της KGB της σοβιετικής εποχής, δήλωσε ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα από πυρήνα της μαχητικής σουνιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS