Κόσμος Δευτέρα 18/03/2024, 08:48
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο Πούτιν κέρδισε και πάλι – Και τώρα τι;

Ρωσία: Ο Πούτιν κέρδισε και πάλι – Και τώρα τι;

Οι κάλπες πλέον έκλεισαν σε ολόκληρη τη Ρωσία, αλλά το αποτέλεσμα ήταν βέβαιο από την αρχή: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε μια πέμπτη θητεία στην εξουσία μέσω ενός αμφίβολου εθνικού δημοψηφίσματος.

Όπως γράφει το CNN, η τριήμερη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Ρωσίας δεν αφορούσε ποτέ τη δημοκρατική διαδικασία. Για το Κρεμλίνο, μια ηχηρή νίκη στον πρώτο γύρο θα έδινε στον Πούτιν μια νέα σφραγίδα νομιμότητας και θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα: Ο πόλεμός του στην Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξη του λαού του.

Μιλώντας προς τον ρωσικό λαό την παραμονή των εκλογών, ο Πούτιν προέτρεψε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ως επίδειξη εθνικής ενότητας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη περίοδο περνάει η χώρα μας τώρα, πόσο δύσκολες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς», είπε. «Και για να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτά με αξιοπρέπεια και να ξεπερνάμε επιτυχώς τις δυσκολίες, χρειάζεται ακόμα να είμαστε ενωμένοι και με αυτοπεποίθηση».

Ο λαός της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Πούτιν, «είναι μια μεγάλη οικογένεια!»

Αυτό είναι ένα μήνυμα που επανέλαβε ο Πούτιν αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Σε μια εμφάνιση με ένα πλήθος νεαρών ακτιβιστών που φορούσαν μπλούζες με το σύνθημα «Πούτιν Ρωσία Νίκη», είπε ότι οι Ρώσοι «είναι όλοι μια ομάδα, όλοι οι Ρώσοι πολίτες που ήρθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν».

Αλλά ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης αόριστα στα «πολλά καθήκοντα μπροστά μας» μετά την επανεκλογή του.

Πριν από τις εκλογές, δεν είχε πει πολλά για το ποια ακριβώς θα μπορούσαν να είναι αυτά τα καθήκοντα, εάν εξασφάλιζε μια πέμπτη θητεία.

Σε μια γενικά ανώδυνη συνέντευξη που έδωσε προεκλογικά, απέφυγε τις εικασίες σχετικά με το εάν, για παράδειγμα, θα πρέπει να αναμένεται ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά τις εκλογές.

Αλλά ένα μεγαλύτερο ερώτημα διαφαίνεται τώρα για τη Ρωσία: Τι πραγματικά ακολουθεί;

Οι παρατηρητές εστιάζουν πρώτα από όλα στον πόλεμο την Ουκρανία. Εάν οι εκλογές ήταν πράγματι ένα δημοψήφισμα για τον πόλεμο, δίνει το αποτέλεσμα το ελεύθερο στον Πούτιν  να συνεχίσει στην Ουκρανία όπως κρίνει;

Από αυτή την άποψη, ο Πούτιν φαίνεται να έχει περιθώρια ελιγμών, γράφει το CNN. Ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα μετά την πτώση των πόλεων Bakhmut και Avdiivka στην ανατολική Ουκρανία. Και με τη Δύση να διστάζει για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία, το εκλογικό αποτέλεσμα του δίνει περισσότερα «πυρομαχικά» σε ρητορικό επίπεδο.

Στην προεκλογική συνέντευξή του ήταν σαφής: «Το να διαπραγματευτούμε τώρα μόνο και μόνο επειδή τους τελειώνουν τα πυρομαχικά είναι κατά κάποιο τρόπο γελοίο από την πλευρά μας», είπε, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Αλλά η σταδιακή  πρόοδος της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία έχει τρομακτικό ανθρώπινο κόστος. Υπάρχουν εικασίες ότι ο Πούτιν και οι στρατηγοί του μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο επιστράτευσης για να τροφοδοτήσουν το στράτευμα.

Την ίδια στιγμή, στο άλλο πιθανό θέμα στην ατζέντα, την καταστολή της εσωτερικής αντιπολίτευσης της Ρωσίας ή τουλάχιστον ό,τι έχει απομείνει από αυτήν, το CNN εκτιμά ότι θα συνεχιστεί αμείωτη.

Σε δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Πούτιν έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση: Ανέφερε το όνομα που δεν έλεγε ποτέ, αυτό του αείμνηστου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Πούτιν έχει συνηθίσει εδώ και καιρό να μην αναφέρει τον Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε μια ρωσική φυλακή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Αλλά απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν έσπασε το πρωτόκολλο για να αποκαλέσει τον θάνατο του Ναβάλνι «λυπηρό γεγονός». Αλλά την ίδια στιγμή απέρριψε μια ερώτηση σχετικά με το δίκαιο των εκλογών, αλλάζοντας το θέμα, όπως συνηθίζει να κάνει.

Η πρόβλεψη της μετεκλογικής δράσης του Πούτιν είναι μια δύσκολη υπόθεση, σημειώνει το CNN. Ο Ρώσος ηγέτης έχει κάνει την οικονομία του ανθεκτική στις κυρώσεις. Τα εργοστάσια πυρομαχικών έχουν παραγωγή μεγαλύτερη από οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους και το πολιτικό τοπίο έχει καθαριστεί από κάθε ανταγωνισμό.

Όμως ο πόλεμος είναι πάντα απρόβλεπτος. Και όποιες και αν είναι οι προσπάθειες του Πούτιν να στρέψει τα πράγματα προς όφελός του, τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της Ρωσίας –δημογραφική παρακμή, το κόστος του πολέμου και των κυρώσεων και το εγγενώς τρωτό καθεστώς που στηρίζεται σε έναν μόνο άνδρα– δεν πρόκειται να εξαφανιστούν πριν ο Πούτιν εκλεγεί για έκτη θητεία στην εξουσία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Το 88% του Πούτιν γεννά αντιδράσεις, επικρίσεις, αμφιβολίες

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος… με ανεβασμένο ποσοστό

Ψευδαίσθηση δημοκρατίας οι εκλογές στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News