Κόσμος Κυριακή 17/03/2024, 22:53
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το 88% του Πούτιν γεννά αντιδράσεις, επικρίσεις, αμφιβολίες

Ρωσία: Το 88% του Πούτιν γεννά αντιδράσεις, επικρίσεις, αμφιβολίες

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα, αφότου έκλεισαν οι προεδρικές κάλπες στη Ρωσία, ότι οι ρωσικές εκλογές «προφανώς δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», δεδομένου ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φυλακίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και έχει εμποδίσει άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης να κατέβουν υποψήφιοι εναντίον του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε από την πλευρά του, σχολιάζοντας τη νέα εκλογική νίκη του 71χρονου Πούτιν, ότι οι προεδρικές εκλογές που έλαβαν χώρα στη Ρωσία το τριήμερο 15-17 Μαρτίου ήταν μια «απομίμηση εκλογών» η οποία στερείται νομιμοποίησης.

«Αυτές τις μέρες, ο Ρώσος δικτάτορας μιμείται άλλες “εκλογές”. Όλοι στον κόσμο καταλαβαίνουν ωστόσο ότι αυτό το άτομο, όπως και πολλά άλλα στην Ιστορία, έχει αρρωστημένο κόλλημα με την εξουσία και ότι είναι έτοιμο να κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία για πάντα […] Αυτή η απομίμηση “εκλογών” δεν έχει καμία νομιμοποίηση και δεν μπορεί να έχει. Αυτό το άτομο πρέπει να καταλήξει στην αποβάθρα στη Χάγη…», σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική ανάρτησή του ο Ζελένσκι.

Για «κατασκευασμένα ποσοστά που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», έκανε λόγο, μέσω δικής του ανάρτησης, ο στενός συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ.  

Σε ανάλογα καταγγελτικό πνεύμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας υποστήριξε ότι «οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Ρωσία δεν ήταν νόμιμες, ελεύθερες και δίκαιες», καθώς «η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο βαριάς καταστολής» αλλά και σε κατεχόμενες περιοχές της πο΄Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, ο 71χρονος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να εξασφαλίζει μια νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας με ποσοστό 87,97%.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News