Κόσμος Πέμπτη 21/01/2021, 22:25
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το WWF προειδοποιεί για έλλειψη νερού στην Τουρκία

Το WWF προειδοποιεί για έλλειψη νερού στην Τουρκία

Υπό την απειλή έλλειψης νερού βρίσκονται κάποιες επαρχίες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη και η Αγκυρα, προειδοποιεί το WWF, γεγονός που το αποδίδει στην απουσία κυβερνητικού σχεδιασμού. 

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μετά από ανάλυση πέντε ετών με βάση κριτήρια, όπως κλιματική αλλαγή, ρυθιστικό πλαίσιο στην αγορά υδάτων και διαχείριση, αναφέρει ο Στιουαρτ Ορ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Καθαρού Νερού της WWF. Σε κίνδυνο και περιοχές στην Ινδία και στη Ν.Ασία. 

«Κάποιες χώρες θα βρεθούν χωρίς νερό και αυτό όχι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά επειδή δεν υπάρχει σχέδιο και σωστή οργάνωση», εξηγεί ο Ορ. Στις αιτίες συγκαταλέγονται συνήθως διαρροές και αδιαφορία στην αποκατάσταση βλαβών, έλλειψη μέριμνας για τη βελτίωση των συστημάτων ύδρευσης και ανυπαρκής ή πλημμελής διαχείριση. Πριν από πέντε χρόνια, ο WWF είχε εντοπίσει τις περιοχές αυτές χαρακτηρίζοντάς τες ως υψηλού κινδύνου για σοβαρές ελλείψεις σε νερό, γεγονός που σήμερα γίνεται πραγματικότητα, προσθέτει ο Ορ. 

Ο κίνδυνος για έλλειψη νερού στην Τουρκία κυμαίνεται στο 2,78 συγκριτικά με το 3,67 που έχει η Παλαιστίνη, που διατρέψει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο κίνδυνο στον κόσμο, σύμφωνα με την κλίμακα του WWF. Το μικρότερο κίνδυνο διατρέχει η Νορβηγία με δείκτη 1,54. 

Η ετήσια κατανάλωση νερού στην Τουρκία προβλέπεται να μειωθεί στα 1.120 λίτρα το 2030 από το σημερινό επίπεδο των 1.519, καθώς ο πληθυσμός τείνει να αυξηθεί στα 100 εκατ. από τα 83 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του WWF. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News