Κόσμος Κυριακή 25/02/2024, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ μειώνουν το χάσμα με την Κίνα στις διπλωματικές θέσεις, σύμφωνα με έκθεση

Οι ΗΠΑ μειώνουν το χάσμα με την Κίνα στις διπλωματικές θέσεις, σύμφωνα με έκθεση

Οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τη διαφορά με την Κίνα στον αριθμό των διπλωματικών θέσεων που διαθέτουν, σύμφωνα με νέα έκθεση, αναδεικνύοντας την κούρσα των εθνών για επιρροή σε όλο τον κόσμο.

Η Κίνα έχει τα περισσότερα τέτοια γραφεία από κάθε άλλη χώρα, με 274, σύμφωνα με τον Δείκτη Παγκόσμιας Διπλωματίας που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Lowy στο Σίδνεϊ την Κυριακή. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 271, ενώ το 2021 είχαν οκτώ λιγότερες θέσεις από το ασιατικό έθνος.

Οι ΗΠΑ μειώνουν το χάσμα με την Κίνα στις διπλωματικές θέσεις, σύμφωνα με έκθεση-1

 

Η Κίνα έχει μεγαλύτερη παρουσία στην Αφρική, την Ανατολική Ασία, τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και την Κεντρική Ασία. Οι ΗΠΑ προηγούνται στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Νότια Ασία.

Η Κίνα έχει πιέσει τα τελευταία χρόνια για να θεωρηθεί ως βασική φωνή του Παγκόσμιου Νότου, μια αναφορά σε χώρες με αναδυόμενη οικονομία. Ο πρόεδρος Xi Jinping έχει χρησιμοποιήσει την Πρωτοβουλία Belt and Road ως εργαλείο σε αυτή την εκστρατεία και οι διπλωμάτες του επικρίνουν τακτικά τις ΗΠΑ για τη χρήση κυρώσεων, την εμπλοκή τους σε πολιτικές μπλοκ και πολέμους.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία έχει τις τρίτες περισσότερες θέσεις στον κόσμο. Η χώρα αυτή και η Ινδία έχουν προσθέσει τις περισσότερες πρόσφατα, καθώς και οι δύο άνοιξαν 11 από το 2021.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με 251 γραφεία παγκοσμίως.

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση με 134 γραφεία

Οι ΗΠΑ μειώνουν το χάσμα με την Κίνα στις διπλωματικές θέσεις, σύμφωνα με έκθεση-2

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News