Κόσμος Παρασκευή 16/02/2024, 22:44
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πρόστιμο 364 εκατ. δολ. στον Trump για τραπεζική και ασφαλιστική απάτη

ΗΠΑ: Πρόστιμο 364 εκατ. δολ. στον Trump για τραπεζική και ασφαλιστική απάτη

Ο Donald Trump και η εταιρεία ακινήτων του υπέστησαν μια σημαντική ήττα στην πολιτική αγωγή απάτης της Νέας Υόρκης για τις διογκωμένες αποτιμήσεις των περιουσιακών του στοιχείων, αφού ένας δικαστής απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο να διευθύνει οποιαδήποτε επιχείρηση στην πολιτεία για τρία χρόνια και διέταξε την επιστροφή 364 εκατομμυρίων δολαρίων σε παράνομα κέρδη.

Η ετυμηγορία της Παρασκευής από τον δικαστή Arthur Engoron στο Μανχάταν αποτελεί απειλή για την αυτοκρατορία ακινήτων του Trump και το τελευταίο νομικό πισωγύρισμα, καθώς ο ίδιος διεξάγει εκστρατεία για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, ο Donald Trump Jr. και ο Eric Trump, κρίθηκαν επίσης υπεύθυνοι και τους απαγορεύτηκε να είναι στελέχη εταιρείας στη Νέα Υόρκη για δύο χρόνια. 

Η απόφαση του Engoron αποτελεί σημαντική νίκη για την εισαγγελέα της πολιτείας Letitia James, η οποία κατέθεσε τη μήνυση το 2022. Κατά τη διάρκεια μιας δίκης που διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες, ισχυρίστηκε ότι ο Trump διόγκωνε την αξία των περιουσιακών στοιχείων στα ετήσια οικονομικά έγγραφα για περισσότερο από μια δεκαετία για να εξαπατήσει την Deutsche Bank AG και άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ώστε να του δώσουν καλύτερους όρους για δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

«Προκειμένου να δανειστεί περισσότερα και με χαμηλότερα επιτόκια, οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν ψευδή οικονομικά στοιχεία στους λογιστές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απατηλές οικονομικές καταστάσεις», έγραψε o Engoron. «Όταν ήρθαν αντιμέτωποι στη δίκη με τις δηλώσεις, οι μάρτυρες και οι εμπειρογνώμονες των κατηγορουμένων απλώς αρνήθηκαν την πραγματικότητα και οι κατηγορούμενοι απέτυχαν να αναλάβουν την ευθύνη ή να επιβάλουν εσωτερικούς ελέγχους για να αποτρέψουν μία πιθανή επανάληψη».

Το πρόστιμο ήταν κοντά στο αρχικό ποσό των 370 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος ζήτησε επίσης να επιστραφούν οι τόκοι επί του παράνομου κέρδους. Ξεπέρασε επίσης τα 250 εκατομμύρια δολάρια που περιλαμβάνονταν στην αρχική καταγγελία, τα οποία αύξησε με βάση πρόσθετα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη.

Ο Trump είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση, παρατείνοντας ενδεχομένως την οριστική επίλυση της υπόθεσης πολύ πέραν των εκλογών του Νοεμβρίου. Ακόμη και αν ασκήσει έφεση, θα πρέπει να καταβάλει ένα μεγάλο μέρος της αποζημίωσης με τη μορφή καταπιστεύματος ή εγγύησης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον Τραμπ

Trump: Παρέμβαση για τα επιτόκια και «αυτοαναφορική» εκτίμηση για τη Wall Street

Ντόναλντ Τραμπ: Θέμα ημερών η ετυμηγορία για ασυλία ή όχι – Φυλακίζεται συνεργάτης του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News