Κόσμος Πέμπτη 25/01/2024, 22:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θέμα ημερών η ετυμηγορία για ασυλία ή όχι – Φυλακίζεται συνεργάτης του

Ντόναλντ Τραμπ: Θέμα ημερών η ετυμηγορία για ασυλία ή όχι – Φυλακίζεται συνεργάτης του

Eνας πρώην οικονομικός σύμβουλος και στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για παρεμπόδιση της λειτουργίας του Κογκρέσου, το οποίο τον είχε κλητεύσει να καταθέσει για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Ο δικαστής Αμίτ Μέτα επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο στον Πίτερ Ναβάρο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση.

Ο Ναβάρο κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Σεπτέμβριο επειδή αρνήθηκε, τον Φεβρουάριο του 2022, να ανταποκριθεί στην κλήτευση μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούσε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Αρνήθηκε επίσης να καταθέσει έγγραφα σ’ αυτήν την επιτροπή .

Στις 6 Ιανουαρίου του 2021, εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο ίδιος ο Τραμπ κατηγορείται από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον και από τις δικαστικές αρχές της Πολιτείας της Τζόρτζια για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει «απόλυτη ασυλία» επειδή την εποχή εκείνη ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο, η ομοσπονδιακή δικαστής που προΐσταται στη δίκη του στην Ουάσιγκτον, η Τάνια Τσάτκαν, απέρριψε το αίτημα ακύρωσης της δίωξής του. Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσιγκτον αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να αποφανθεί αν ο Τραμπ έχει ή όχι ασυλία, αφού άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, στις 9 Ιανουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News