Κόσμος Τρίτη 30/01/2024, 20:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε το ν/σ για χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές

Ισπανία: Το κοινοβούλιο απέρριψε το ν/σ για χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές

Το νομοσχέδιο για τη χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές απέρριψε σήμερα η ισπανική Κάτω Βουλή λόγω των αποκλίσεων στο εύρος του μεταξύ των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και των κομμάτων υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας, ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που αποτυπώνει την κοινοβουλευτική ευθραυστότητά του.

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα για συζήτηση σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα μπορούσε ενδεχομένως να σταλεί πίσω για να υποβληθεί σε μια νέα ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή. Το νομοσχέδιο για την αμνηστία αναμένεται να καθορίσει τη δεύτερη θητεία του Πέδρο Σάντσεθ και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες κινητοποιήσεις σε βάρος του.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές Junts του Κάρλες Πουτζδεμόν καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αφότου απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους Σοσιαλιστές του PSOE. Το Junts ήθελε όλες οι εξαιρέσεις αναφορικά με την τρομοκρατία να αφαιρεθούν από το νομοσχέδιο, καθώς ορισμένοι πολιτικοί του βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα από δικαστήρια σχετικά με φερόμενα εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία.

Το νομοσχέδιο προώθησε το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) ως αντάλλαγμα για την κοινοβουλευτική στήριξη για μια νέα θητεία από τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα Esquerra Republicana de Catalunya και Junts.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Απέφυγαν την τεχνική ύφεση Γαλλία και Γερμανία – Ανάπτυξη σε Ισπανία και Ιταλία

Ισπανία: Πρώτη νίκη Σάντσεθ για διατήρηση της πρωθυπουργίας

Ισπανία: Η κυβέρνηση δίνει χάρη σε φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News