Κόσμος Τρίτη 28/11/2023, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Κοντά σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ Ισπανία και Βρετανία

Κοντά σε συμφωνία για το Γιβραλτάρ Ισπανία και Βρετανία

Η Ισπανία είναι πολύ κοντά στην υπογραφή μιας συμφωνίας για το καθεστώς του βρετανικού εδάφους του Γιβραλτάρ μετά το Brexit, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Jose Manuel Albares μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του David Cameron στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα σημειώσαμε πρόοδο, διότι ο David Cameron έδειξε προθυμία να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Albares στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

«Είμαστε πολύ, πολύ κοντά», πρόσθεσε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τον ισπανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TVE.

Ο Albares δεν είπε πότε τα δύο μέρη θα μπορούσαν να ανακοινώσουν μια πλήρη συμφωνία, αλλά είπε ότι συζητούσαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, όπως μια φόρμουλα για τον τρόπο με τον οποίο οι δύο πλευρές θα χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο.

Το καθεστώς του Γιβραλτάρ -ενός θύλακα στο νότιο άκρο της Ισπανίας που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από τον 18ο αιώνα- και ο τρόπος αστυνόμευσης των συνόρων με την Ισπανία αποτελούν σημεία διαμάχης από τότε που η Βρετανία ψήφισε το 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Albares είχε δηλώσει ότι η Ισπανία ήταν έτοιμη να υπογράψει συμφωνία ήδη από την Τετάρτη.

«Η Ισπανία θέλει αυτή η συμφωνία να υπογραφεί αύριο», δήλωσε πριν πετάξει για τις Βρυξέλλες.

Ο Albares μίλησε με τον Cameron τη Δευτέρα τηλεφωνικά και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν περαιτέρω το καθεστώς του Γιβραλτάρ εκεί.

Τόνισε ότι η Ισπανία είχε θέσει πριν από αρκετούς μήνες στο τραπέζι «μια ισορροπημένη και γενναιόδωρη συμφωνία» και δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται από αυτήν.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Albares, ο Cameron υπογράμμισε τη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης για τη σύναψη μιας συνθήκης Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ για το Γιβραλτάρ το συντομότερο δυνατό..

Η περιοχή, ιστορικά σημαντική στρατιωτική βάση για τη Βρετανία λόγω της θέσης του στις εκβολές της Μεσογείου, εξαιρέθηκε από τη συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στις 31 Δεκεμβρίου 2020, λίγες ώρες πριν από την πλήρη έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ, ότι το Γιβραλτάρ θα παραμείνει μέρος των συμφωνιών της ΕΕ, όπως η ζώνη Σένγκεν, και η Ισπανία θα αστυνομεύει το λιμάνι και το αεροδρόμιο, εν αναμονή μιας μόνιμης λύσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ισπανία έστειλαν στη Βρετανία μια πρόταση, η οποία περιελάμβανε τη διατήρηση των χερσαίων συνόρων του Γιβραλτάρ με την Ισπανία ανοιχτά στα τέλη του 2022 και τη διασφάλιση της ελεύθερης ροής των ανθρώπων.

Η Ισπανία παραχώρησε το φυλάκιο, που φημίζεται για τον πανύψηλο βράχο του, στη Βρετανία το 1713, αλλά εδώ και καιρό ζητά την επιστροφή του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News