Κόσμος Κυριακή 28/01/2024, 20:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Έρευνα για υπεξαίρεση 40 εκατ. δολ. που προορίζονταν για το πυροβολικό

Ουκρανία: Έρευνα για υπεξαίρεση 40 εκατ. δολ. που προορίζονταν για το πυροβολικό

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει έρευνα καθώς υποπτεύεται πέντε άτομα για υπεξαίρεση 40 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για βλήματα πυροβολικού για τον πεινασμένο από πυρομαχικά στρατό της χώρας, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία πλησιάζει στον τρίτο χρόνο. 
Οι ύποπτοι μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι πρώην και νυν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και επιχειρηματίες, κατηγορούνται ότι «σήκωσαν» σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο γρίβνα (40 εκατομμύρια δολάρια) από τα κρατικά ταμεία χωρίς να προμηθεύσουν κανένα από τα 100.000 βλήματα όλμου σε μια σύμβαση με τον στρατό, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της αργά το Σάββατο. 

Η νέα υπόθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά από σκάνδαλα στρατιωτικών προμηθειών που υπονομεύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης του προέδρου Volodymyr Zelenskiy να εξαλείψει τη δωροδοκία που συνδέεται με τον στρατό και έρχεται σε μια εποχή που οι δυτικοί υποστηρικτές διχάζονται όλο και περισσότερο σχετικά με τη μελλοντική βοήθεια προς τη χώρα.

Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την εκτιμώμενη αξία των όπλων ύψους 1,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων που στάλθηκαν στην Ουκρανία δεν παρακολουθήθηκαν επαρκώς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε έκθεσή του αυτόν τον μήνα. Ενώ περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία εξακολουθούν να καθυστερούν εν μέσω κομματικής διαμάχης στην Ουάσινγκτον. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να ξεκλειδώσουν κονδύλια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News